L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) denuncia que el nou Decret Llei aprovat per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna deixa desprotegides les comunitats de regants catalanes i les infraestructures de reg davant de la implantació de les energies renovables. En concret, l’associació lamenta que el Govern català hagi eliminat les restriccions que impedien instal·lar plaques solars en zones d’implantació de nous regs o de transformació dels existents.

El gerent de l’ACATCOR, Ramon Lletjós, explica que l’eliminació d’aquest apartat del Decret Llei “donarà força als promotors de plantes solars per posar les seves instal·lacions en terrenys de regadiu”. En concret, el gerent de l’associació detalla que, si bé a la llarga les infraestructures de reg suposen riquesa i prosperitat, requereixen una inversió inicial per part de les persones propietàries dels terrenys, mentre que la instal·lació de plaques fotovoltaiques els suposa un benefici directe sense inversió prèvia. D’aquesta manera, l’eliminació d’aquest apartat del Decret Llei farà que moltes persones propietàries de terrenys potencialment agrícoles optin per destinar-los a les renovables.

A aquesta nova trava legal per al sector del regadiu s’hi suma el fet que, per instal·lar infraestructures de reg, s’exigeix a les comunitats que un 60% dels terrenys pròxims a aquesta infraestructura en facin ús. Així, Lletjós alerta que, com més mesures es prenguin per incentivar les renovables al regadiu, més hectàrees conreables estaran desaprofitades i, a les comunitats, els costarà molt més arribar a aquest coeficient a partir del qual poden construir infraestructures de reg.

El regadiu és riquesa pel territori i l’única via per evitar el despoblament
El gerent de l’ACATCOR també alerta de la importància que té el regadiu pel territori i de tota l’activitat econòmica que hi genera, en la mesura que ajuda a crear llocs de treball i, a la llarga, evita el despoblament rural. En aquest sentit, Lletjós lamenta que l’aposta per les energies renovables en zones de secà en les quals s’havia projectat el regadiu les convertirà en zones degradades i marginades, en les quals, quan s’hagin acabat de fer les infraestructures, l’única feina que hi haurà serà la del manteniment de les plaques solars.

Lletjós lamenta que la supressió d’aquest Decret Llei no hagi estat consultada amb l’associació, en tant que representant dels interessos de les comunitats de regants catalanes. Igualment, el gerent de l’entitat critica el fet que una mesura de tanta transcendència per al sector de l’aigua i el regadiu s’hagi aprovat en el marc d’un Decret Llei per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna, en comptes de fer-se a través d’una normativa específica i amb un debat previ amb totes les parts afectades.

Una trava per a les comunitats, però també per a la Generalitat
Per la seva banda, el president de la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, explica que la supressió d’aquest apartat del Decret Llei per part del Govern català no només és un impediment per a les comunitats de regants i el sector agrícola en general, sinó que també perjudica el mateix Govern, en la mesura que hi ha molts terrenys en els quals ja ha fet una inversió per a la implantació de reg, i que ara són susceptibles d’esdevenir zones destinades a les renovables. N’és un exemple la zona del Segarra-Garrigues, en la qual, si bé encara no hi funciona el regadiu, la Generalitat ja hi ha invertit uns 10.000 euros per cada hectàrea, en concepte de basses de reg, xarxes de captació i canonades, i les diferents finques tenen una concessió de reg.

Les modificacions a la legislació
El Decret Llei 5/2022, aprovat el passat 17 de maig, de mesures urgents derivades dels efectes de la Guerra d’Ucraïna i d’actualització d’algunes mesures adoptades durant la pandèmia de la Covid-19, anul·la la vigència del Decret Llei 16/2019, que contemplava unes determinades restriccions perquè les renovables no s’instal·lessin en zones destinades a les infraestructures de reg. En concret, la nova legislació elimina la lletra f de l’apartat 1 de l’article 9 del Decret Llei, que establia que, en l’elecció d’un emplaçament per a les plantes solars fotovoltaiques, no es podien triar zones en les quals s’hagués projectat la implantació de nous regs o la transformació dels existents.