Xavier Juanhuix, Responsable Comunicació i Màrqueting de Vector Motor Control (VMC)

El variador de freqüència és un element clau en una instal·lació de bombament d’aigua, ja que és l’equip que optimitza el treball a realitzar pel conjunt motor/bomba i el seu consum d’energia. A les moltes prestacions que els variadors ofereixen en eficiència, estalvi energètic i optimització de recursos s’hi ha afegit en els darrers anys la possibilitat d’aprofitar l’energia solar.

El bombament solar està experimentant un gran auge gràcies a la constant evolució tecnològica que permet als variadors de freqüència realitzar les tasques de control de bombes i motors amb l’ajuda de l’energia solar fotovoltaica com a principal font d’alimentació. A l’alta eficiència dels variadors en el control de motors se li uneix la capacitat de ser alimentats directament per la tensió de CC dels panells fotovoltaics en instal·lacions aïllades o amb el suport opcional d’un generador o xarxa elèctrica, en instal·lacions commutades o hibridades.

 

Els beneficis del bombament solar amb variadors són nombrosos, des del mateix ús d’una energia renovable en substitució parcial o total d’un generador, amb l’impacte positiu que suposa per al medi ambient per la menor contaminació i sorolls, fins a una interessant llista d’estalvis de tot tipus: en combustible, en accés a l’electricitat de xarxa i en una vida útil més gran del conjunt motor/bomba.

L’ús de variadors de freqüència és clau per a l’estalvi energètic de qualsevol instal·lació amb motors elèctrics. En el cas d’un bombament, una instal·lació que bomba 2.000 litres per minut i consumeix 10kW pot passar a bombar 1.600 litres per minut amb un consum de 5,12kW en baixar la consigna de freqüència de 50Hz a 40Hz al variador que controla la bomba . És a dir, es pot reduir un 50% el consum i mantenir un 80% la capacitat de bombament.

El variador destinat a aplicacions de bombament solar posseeix la funció MPPT (de forma integrada o mitjançant un dispositiu extern) per a la cerca del punt de màxima potència que optimitzi al màxim el rendiment dels panells, i també pot disposar d’un “boost” o elevador de tensió que permet la reducció del nombre mínim de panells necessaris per fer funcionar la instal·lació. Aquest és el cas de variadors de petites potències, molt versàtils i amb protecció IP65, que no necessiten ser instal·lats dins un armari elèctric. Com més gran sigui la potència de la instal·lació, més grans seran els requisits de rendiment dels variadors, amb funcions específiques de bombament i de protecció del motor.

Com en el cas dels inversors, l’usuari disposa d’accés a aplicacions per a smartphones o plataformes web per a la monitorització i control remot de la instal·lació, encara que aquests dispositius també es poden incorporar a entorns de supervisió més complets com un SCADA.

Les aplicacions per a aquest tipus d’instal·lacions són molt variades, des d’instal·lacions particulars de petites potències, ja siguin d’àmbit agrícola o en la depuració de piscines, fins a grans estacions de bombament gestionades per comunitats de regants o administracions públiques que garanteixen l’accés als recursos hídrics i proporcionen un enorme estalvi d’energia i inversions. L’extracció d’aigües subterrànies per omplir dipòsits i el reg agrícola són aplicacions amb un rendiment excel·lent del bombament solar amb variadors.

VMC és especialista en eficiència energètica, automatització i control industrial i comercialitza els variadors de freqüència per a bombament solar VD, VDSUN i LS Electric.

 

Més informació:
Variadors de freqüència per bombament solar VMC i LS Electric

RuralCat Article: “El bombament solar en el regadiu”

RuralCat Dossier tècnic N96: “Energia i regadiu. Bombament solar”