L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha expressat la seva decepció davant la resposta negativa del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, a la seva petició perquè l’associació tingui representació al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Tot i aquesta negativa, l’ACATCOR reitera la seva demanda per garantir una representació justa i equitativa del sector del regadiu.

En la missiva al conseller Mascort, el president de l’ACATCOR, Miquel Àngel Prats, ha subratllat la necessitat urgent d’incorporar representants de les comunitats de regants al Consell d’Administració de l’ACA, així com al Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua (CUSA). A més a més, l’ACATCOR ha demanat la modificació dels estatuts de l’ACA per assegurar una representació adequada del sector del regadiu.

Negativa del conseller i il·legalitat de la situació
L’ACATCOR lamenta la resposta negativa del conseller Mascort, qui argumenta que els sindicats i altres entitats del sector agrícola ja representen els interessos de les comunitats de regants. No obstant això, l’ACATCOR insisteix que les accions d’aquestes entitats no representen directament les necessitats específiques de les comunitats de regants. La situació actual, en què no hi ha cap representació del sector de les comunitats de regants al Consell d’Administració, és descrita com a “il·legal des de tots els punts de vista” per part de la Junta Directiva de l’ACATCOR.

Legislació i incompliment normatiu
L’ACATCOR subratlla que la situació actual, on les comunitats de regants no tenen representació al Consell d’Administració de l’ACA, constitueix un “flagrant incompliment de la legislació tant catalana com estatal en matèria d’aigües”. Es fa referència concreta al Decret Legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, que estableix les disposicions relatives a l’ús i gestió de l’aigua a Catalunya, i al Real Decreto Legislativo 1/2001, de 20 de juliol, que regula el règim jurídic de les conques hidrogràfiques a nivell estatal. Aquest marc normatiu explicita la necessitat de la representació de les comunitats de regants en els òrgans de govern de les entitats encarregades de la gestió dels recursos hídrics. Per això, l’ACATCOR denuncia la il·legalitat de l’actual absència de participació de les comunitats de regants al Consell d’Administració de l’ACA.

L’entitat demanarà que s’inclogui a la Llei d’Acompanyament als Pressupostos
Igualment, l’ACATCOR ha anunciat que sol·licitarà als diferents partits polítics una modificació del Consell d’Administració de l’ACA a través de la Llei de Mesures d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per tal que l’associació s’inclogui com a interlocutor legítim al Consell d’Administració de l’ACA en les qüestions relacionades amb el regadiu a Catalunya

Òrgans de conca i necessitat de representació
L’ACATCOR recorda que les comunitats de regants són les titulars de les concessions d’aigua i, per tant, són els usuaris finals de l’aigua. En altres òrgans de conca a Espanya, la representació de les comunitats de regants està regulada per la Llei d’Aigües i el reglament de domini públic hidràulic. ACATCOR insisteix en la importància de tenir una veu directa en les decisions que afecten el subministrament d’aigua per assegurar una gestió eficient dels recursos hídrics a Catalunya.