La jornada s’ha celebrat aquest divendres al Centre de Convencions de la Llotja de Lleida amb prop de 200 persones assistents

El canal d’Urgell ha proposat al Segarra-Garrigues una fusió durant la trobada, i la idea ha tingut bona acollida

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha celebrat aquest divendres la XI Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, una jornada que ha comptat amb prop de 200 persones assistents i en la qual ha destacat la proposta del canal d’Urgell de fer una fusió amb el Segarra-Garrigues amb l’objectiu d’estalviar recursos i garantir la modernització del regadiu a Catalunya. Ho ha detallat el president dels canals d’Urgell i vicepresident de l’ACATCOR, Amadeu Ros al president del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, una proposta que ha estat ben rebuda tant pel president del Segarra-Garrigues com pel secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Oriol Anson, durant la jornada que s’ha celebrat al Centre de Convencions de la Llotja de Lleida.

Ros ha assenyalat que únicament estableixen com a requeriment poder iniciar abans de l’acabament de l’any la modernització de 11.500 hectàrees de l’Urgell. Per la seva banda, Jové ha detallat que des del Segarra-Garrigues fa més d’una dècada que sol·liciten aquesta integració per poder aprofitar tota l’estructura del canal. La trobada d’aquest divendres també ha servit per abordar com ha impactat la sequera en cada part del país, establir mesures conjunturals per poder reduir el seu impacte, i també mesures a llarg termini per tal que el regadiu català no torni a viure un episodi d’emergència climàtica com el que vivim en aquests moments a Catalunya.

Els actes de la XI Trobada
En concret, la jornada ha comptat amb una benvinguda de l’Assemblea General a càrrec del vicepresident de l’ACATCOR, Amadeu Ros; del president de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana, Ramon Piqué, com a comunitat amfitriona de l’esdeveniment, i del conseller delegat de la Llotja, Paco Cerdà. A continuació ha tingut lloc l’Assemblea General, que ha servit per debatre els aspectes interns de l’associació.

La XI Trobada també ha servit per entregar la primera edició dels Premis ACATCOR de regadiu a l’excel·lència del Treballs de Final de Grau, que s’ha atorgat a Jaume Macià i Bover, i del Treball de Final de Màster, que ha recaigut en Sílvia Cufí i Aregay, ambdós pels seus treballs relacionats amb el regadiu. Tot seguit, el membre del Comitè Assessor Josep Maria Franquet, ha ofert un acte acadèmic que ha versat sobre el desequilibri territorial i la planificació hidrològica.

La jornada també ha comptat amb una taula rodona sobre la situació de sequera en diferents punts del territori català, en què diferents membres de la Junta Directiva de l’ACATCOR han pogut compartir la seva visió i donar detalls sobre l’estat de la sequera a la seva zona d’influència. Finalment, l’acte de cloenda ha estat a càrrec del vicepresident de l’ACATCOR, Amadeu Ros; del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Oriol Anson; del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i també hi ha assistit el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol.