La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la presidenta de la Comissió d’Agricultura del Parlament, Meritxell Serret, han posat en valor el paper que juga l’associacionisme, les comunitats de regants i entitats de reg, en el marc e la VIIII Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que s’ha celebrat aquest divendres, 26 de novembre al Centre Fluvial del Delta, a Deltebre. La trobada, organitzada conjuntament per l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha reunit més d’un centenar de membres de diferents comunitats de regants de Catalunya i de persones expertes en aigua i regadiu.

Jordà inaugura la 8a Assemblea de l’ACATCOR
La consellera Jordà ha estat l’encarregada d’inaugurar la 8a Assemblea de l’ACATCOR, i durant la seva intervenció ha reivindicat el reg “com a estructura de país”. Per a la consellera, el regadiu és imprescindible per al futur de l’agricultura, perquè n’augmenta la productivitat, fixa la gent al territori i és font d’oportunitats, a la vegada que és cabdal per garantir el relleu generacional del sector. Per a Jordà, el reg també és important per fer front a l’emergència climàtica: “El regadiu del segle XXI ha de ser eficient i sostenible, i a Catalunya hem de ser pioners en la convivència entre el regadiu i la tecnificació de l’agricultura i la protecció de la biodiversitat”, ha dit. La consellera també ha volgut traslladar el suport del departament a les persones vinculades al reg a Catalunya, i s’ha compromès a invertir en nous regadius i a millorar els ja existents, un compromís que per a Jordà es posa de manifest a través de l’augment d’inversió al sector dels Pressupostos 2022. “L’aigua és vida i el regadiu és futur”, ha conclòs Jordà.

Jordà, a la inauguració de l’Assemblea de l’ACATCOR

Per la seva banda, el president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, s’ha mostrat molt satisfet que pràcticament totes les comunitats de regants catalanes hagin dut algun representant a la trobada, i ha volgut posar en valor la tasca “imprescindible” de les persones vinculades al reg, i del sector primari en general. Ros també ha detallat que l’ACATCOR ha agafat un nou impuls amb la recent incorporació de la figura del gerent, Ramon Lletjós, i la incorporació de serveis administratius i de comunicació.

La presidenta de la Comissió d'Agricultura, Meritxell Serret, amb el president de l'ACATCOR, Amadeu Ros

La presidenta de la Comissió d’Agricultura, Meritxell Serret, amb el president de l’ACATCOR, Amadeu Ros

Serret destaca el regadiu com un element bàsic per a la resiliència del país
La presidenta de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural al Parlament, Meritxell Serret, ha mostrat el seu compromís per seguir treballant “per construir aquests consensos en la societat que permetin continuar traslladant la importància del regadiu”, a la vegada que “acompanyar-los de polítiques que assegurin el futur d’una infraestructura tan bàsica per al nostre país com és el regadiu”. La qui també fou consellera de l’antic Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació entre el gener del 2016 i l’octubre del 2017, ha definit el regadiu com un “element bàsic per a la resiliència del nostre país, la sobirania alimentària de la societat i per fer front al canvi climàtic”. Per això, per a Serret és important seguir amb la modernització del regadiu i la seva extensió.

Serret, a la presentació de la jornada

Serret, a la presentació de la jornada

La VIII Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, organitzada conjuntament per l’ACATCOR, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, també ha comptat amb la presència del secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, del president de la Comunitat de Regants del Sindicat Agrícola de l’Ebre, Víctor Delsors; de l’acabat de nomenar president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alguinet, i de la regidora Anna Giménez, en representació de l’Ajuntament de Deltebre, entre altres autoritats.

Quatre ponències tècniques i Assemblea de l’ACATCOR
La trobada també ha comptat amb quatre ponències tècniques a càrrec de persones expertes en l’aigua i el regadiu. En concret, el doctor en Hidrologia i Meteorologia Pere Quintana, ha ofert una presentació sobre el regadiu a la Mediterrània com a eina de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Per la seva banda, el vicepresident de la Comunitat de Regants del Sindicat Agrícola de l’Ebre, Xavier Curto, ha parlat sobre l’adaptació del regadiu al Delta de l’Ebre davant el canvi climàtic i la regressió del Delta. Igualment, el responsable de renovables MentaEnergia, Francisco Valverde, ha dut a terme una ponència, a les 11.30 hores, sobre el preu de l’electricitat davant la incertesa de futur al mercat elèctric. Finalment, el president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, conjuntament amb la responsable del Soci Col·lectiu de PIMEC, Pilar Mínguez, han presentat la Nova Carta de Serveis pels Socis Col·lectius.

En acabar, s’ha celebrat la 8a Assemblea de l’ACATCOR, que ha servit per aprovar, entre totes les comunitats associades, les noves incorporacions a l’Associació, el pressupost per al 2022, i també ha tingut lloc l’elecció dels nous membres de la Junta de Govern, entre altres coses. L’Assemblea ha comptat amb la participació del president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, de la Junta Directiva de l’associació i de la majoria de comunitats del país.

La 8a Assemblea de l'ACATCOR

La 8a Assemblea de l’ACATCOR

Què és l’ACATOR
L’ACATCOR és una associació integrada per 76 comunitats de regants, més del 70% de les que actualment estan actives a Catalunya, amb prop de 190.000 hectàrees de regadiu. La seva funció és la d’aixoplugar les diferents comunitats per permetre’ls un estalvi en la seva gestió, suport en la defensa dels seus interessos, la millora en la transferència de coneixement i informació i, sobretot, la representativitat davant dels diferents organismes de l’Administració i de la societat. L’ACATCOR treballa amb cohesió i amb representació de les diferents problemàtiques territorials que existeixen, per tal de donar respostes úniques i amb més força de les que es podrien donar treballant de forma individualitzada.