L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha celebrat aquests dimarts i dimecres una trobada amb la Junta Directiva de la Federación Nacional de Comunidades de Regantes (FENACORE), en la qual han visitat la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues, la del Canal d’Urgell i la de Pinyana i han pogut establir sinergies entre ambdues entitats.

En concret, la Junta Directiva de FENACORE s’ha reunit aquest dimarts amb la Junta Directiva de l’ACATCOR a la ciutat de Reus, per tal de copsar la realitat territorial dels regadius de Catalunya, mentre que aquest dimecres s’han visitat les seus de les Comunitats de Regants del Segarra-Garrigues, Canals d’Urgell i Pinyana, per conèixer més amb detall les particularitats d’aquests regadius i les seves problemàtiques. La jornada de dimarts ha anat precedida per una Junta Directiva de l’ACATCOR celebrada a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

Problemàtiques i reptes comuns
Durant la trobada, el president de l’ACATCOR, Miquel Àngel Prats, ha posat en valor l’intercanvi d’idees i visions entre ambdues entitats i ha explicat que les problemàtiques i els reptes són comuns, tenint en compte que la normativa d’aigües s’estableix a nivell estatal i que, per tant, afecta tant a l’ACATCOR com a la FENACORE. Prats també ha explicat que un dels principals objectius de l’ACATCOR és el de tenir representació amb veu i vot als organismes hidràulics de Catalunya.

Per la seva banda, el president de la FENACORE, Juan Valero de Palma, ha defensat el regadiu com a base de tota la indústria agroalimentària i la riquesa existent a Espanya i ha recordat que “és gràcies als regadius que es pot produir l’aliment necessari per menjar diàriament”. Per a Valero de Palma, el sector del regadiu necessita millorar la seva imatge davant de l’opinió pública per tal que la ciutadania n’entengui la importància, i ha marcat com un dels objectius més importants de la FENACORE integrar i representar totes les comunitats de regants a escala estatal.

La jornada també ha comptat amb la participació de la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pascual, qui ha remarcat la necessitat que la societat sigui conscient del valor de l’aigua, “que és un recurs escàs i cal que s’utilitzi de manera curosa”, ha dit. Pascual ha detallat que una de les principals funcions de les confederacions hidrogràfiques és la de “controlar les pressions que les diferents activitats humanes exerceixen sobre el recurs hídric”, ja que la gran majoria tenen l’aigua com a recurs essencial. Per a la presidenta, l’objectiu de la CHE a llarg termini és el de projectar-se cap al futur per encarar els reptes del sector.