El president de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), Miquel Àngel Prats i Fabra, ha participat en la jornada de constitució de la Taula Nacional de l’Aigua, un òrgan creat amb l’objectiu de prendre mesures per fer front a la sequera i millorar la gestió de l’aigua al nostre país i que ha estat una de les demandes que l’ACATCOR va fer arribar al Govern de la Generalitat.

En representació de l’ACATCOR, el president ha expressat el seu agraïment per l’atenció prestada a les demandes de l’associació i per la creació d’aquesta Taula Nacional de l’Aigua. Prats ha fet entrega d’un document amb un seguit de demandes elaborades i consensuades pel Comitè Assessor de l’ACATCOR, amb l’objectiu de prevenir i fer front a sequeres com la viscuda recentment.

Les mesures que demana l’ACATCOR per fer front a la sequera
Entre les mesures proposades per l’ACATCOR per afrontar amb garanties futurs episodis de sequera destaquen l’adopció de mesures compensatòries dels danys causats per la sequera a partir dels instruments de la Política Agrícola Comuna (PAC), les assegurances agràries i, si s’escau, amb la declaració de zona catastròfica als regadius més perjudicats.

Així mateix, l’associació demana que es creï una argumentació per aconseguir que la ciutadania valori positivament la producció alimentària i reconegui el rol essencial dels actors del sector, així com la necessitat de preservar i millorar les infraestructures de regadiu. L’ACATCOR també demana una accentuació de les restriccions de generació d’energia renovable en superfícies de regadiu, en línia amb la Llei dels Espais Agraris aprovada pel Parlament de Catalunya el 2019.

A més a més, l’ACATCOR planteja propostes preventives a mitjà i llarg termini, com ara l’establiment de plans de contingència a escala de conca i en el marc de les comunitats de regants, el foment de l’estalvi d’aigua en tots els usos consumptius, la implantació d’un sistema eficaç d’assessorament als regants i la millora de la informació sobre meteorologia i reserves d’aigua, entre altres.

L’ACATCOR, que agrupa més del 80% de les comunitats de regants de Catalunya i gestiona l’aigua del 75% de la superfície regada, mostra una gran preocupació davant de la crisi actual i té l’objectiu de conèixer en profunditat les causes i proposar solucions amb l’ajuda dels experts que integren el seu Comitè Assessor. Ara, l’associació continuarà treballant per elaborar un Pla Estratègic que concreti aquestes mesures.

La Taula Nacional de l'Aigua

La Taula Nacional de l’Aigua