L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i l’empresa Linkener Renovables – Grupo Global han celebrat una jornada tècnica adreçada a les comunitats de regants catalanes amb l’objectiu de donar-los a conèixer un sistema de monitoratge que permet estalviar en la factura elèctrica. En la trobada s’han abordat els canvis normatius de la nova llei de la Política Agrària Comuna (PAC), que va entrar en vigor a principis d’any, i ara permet a les comunitats de regants accedir a dues tarifes de potència elèctrica a l’any i, per tant, reduir despeses en èpoques de manteniment de les instal·lacions, i també s’ha abordat l’augment de les penalitzacions pels nous excessos de potència del 2023.

La jornada ha comptat amb una trentena de participants i ha anat a càrrec del CEO de Linkener Renovables, Sergio Ferrer, i de Manel Maldonado, director comercial d’aquesta mateixa empresa que forma part del grup d’Aigües de Catalunya. Igualment, ha comptat amb una presentació del gerent de l’ACATCOR, Ramon Lletjós.

Canvis normatius que afecten el sector del reg
D’una banda, s’han detallat tots els aspectes tècnics derivats dels canvis en la nova llei de la PAC, i com se’n poden beneficiar les comunitats de regants catalanes. En aquest sentit, la nova llei de la PAC ha establert la possibilitat que les comunitats de regants puguin acollir-se als mecanismes de flexibilització temporal dels contractes de subministrament d’energia elèctrica, i sol·licitar canvis de potències contractades en un termini inferior a dotze mesos i tornar a modificar la potència per a augmentar-la una vegada hagin passat almenys tres mesos des d’aquesta modificació.

D’altra banda, el CEO de Linkener Renovables, Sergio Ferrer, ha explicat que, a partir d’aquest 2023, creix la penalització pels excessos de potència. “Cada vegada que et passes de la potència contractada, et penalitzen fins a un 40-50% més que al 2022”, ha dit Ferrer. D’aquesta manera, ha defensat la necessitat de tenir controlat el consum elèctric a través d’un sistema de telemesura i un comptador fiscal, d’una banda, per poder ajustar les potències a la nova PAC i, de l’altra, per controlar els excessos de potència i que es puguin notificar al moment.

El monitoratge del sistema elèctric
Ferrer i Maldonado han donat a conèixer tots els detalls d’aquest comptador que permet monitorar el consum elèctric, configurar la bomba perquè funcioni en les hores més econòmiques en cas de tarifes variables i disposa d’un limitador per evitar consums desmesurats i un sistema d’arrencament i parada remota. Igualment, l’eina permet fer-ne un seguiment a través d’un web i alertes al correu i al telèfon mòbil, serveix per detectar sobretensions i talls de llum, i notifica els pics de consum de manera diària per poder-los corregir, entre altres coses que serveixen per garantir l’estalvi energètic.