En una jornada a l’Escola Agrària de Tàrrega s’han abordat els avantatges de combinar aquest sistema amb l’energia fotovoltaica

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i l’empresa Vector Motor Control (VMC) han celebrat aquest dijous una jornada per donar a conèixer a les comunitats de regants catalanes els avantatges que tenen els variadors de freqüència aplicats al reg, tant en l’àmbit de l’eficiència i l’estalvi d’energia i aigua, com des del punt de vista econòmic. Uns beneficis que augmenten si es combina aquest sistema amb el bombament solar a través de plaques fotovoltaiques.

En concret, la jornada, a la qual han assistit una quinzena de persones, ha tingut lloc a l’Escola Agrària de Tàrrega, seu de l’ACATCOR, i ha anat a càrrec del director tècnic i de desenvolupament de negoci de Vector Motor Control, Ricardo Molina. Igualment, l’acte ha comptat amb una presentació del gerent de l’ACATCOR, Ramon Lletjós.

Les prestacions dels variadors de freqüència

La jornada ha servit per donar a conèixer els avantatges del variador de freqüència, un element clau en una instal·lació de bombament d’aigua que optimitza el treball que ha de realitzar el conjunt del motor o la bomba, de manera que també permet un estalvi en el consum energètic i en el consum d’aigua, en la mesura que permet configurar la pressió i el cabdal d’aigua, i detecta fugues a les canonades, entre altres coses. A més a més, si el variador de freqüència està específicament dissenyat pel bombeig d’aigua, permet bombejar el 80% i reduir al mateix temps un 50% el consum.

Els avantatges de sumar-hi l’energia fotovoltaica

A totes aquestes prestacions, s’hi afegeix la possibilitat d’aprofitar l’energia solar dels panells fotovoltaics en instal·lacions aïllades o amb el suport opcional d’un generador o xarxa elèctrica, en instal·lacions commutades o hibridades.

Els beneficis del bombament solar amb variadors són nombrosos, des del mateix ús d’una energia renovable en substitució parcial o total d’un generador, amb l’impacte positiu que suposa per al medi ambient per la menor contaminació i sorolls, fins a una interessant llista d’estalvis de tot tipus: en combustible, en accés a l’electricitat de xarxa i en una vida útil més llarga del conjunt del motor, ja que és un sistema que protegeix la bomba.

En aquest sentit, el mateix sistema és capaç d’emmagatzemar energia fotovoltaica per poder garantir l’arrancament i la parada del motor, o per prioritzar aquelles tasques que l’usuari esculli. Igualment, en cas de combinar- la amb un altre sistema energètic, permet utilitzar la xarxa elèctrica en les hores més econòmiques, en cas de tarifa variable, per augmentar l’estalvi.