Més d’un centenar de representants de les comunitats de regants catalanes i del sector de l’aigua i del regadiu s’han reunit aquest divendres a Reus per celebrar la IX Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, una jornada que organitza anualment l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i que fa de punt de trobada del sector. La trobada ha servit per celebrar la 9a Assembla Ordinària i l’Assemblea Extraordinària de l’entitat, per donar a conèixer tots els detalls del finançament a mida que l’Institut Català de Finances (ICF) oferirà a les comunitats associades a l’entitat, i per debatre al voltant de la sostenibilitat al sector del reg, de la mà de les empreses grans patrocinadores de l’ACATCOR, entre altres coses.

El president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, ha valorat molt positivament la jornada d’aquest divendres, tant per l’àmplia varietat de temes que s’hi han tractat com pel nombre d’assistents, i ha explicat que l’Associació ja té la vista posada en el certamen de l’any que ve, que està previst per al mes d’abril en una ciutat catalana de la demarcació de Barcelona. En la valoració de la trobada, Ros també ha lamentat l’inexistent suport que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha ofert a l’entitat, i el fet que no hi hagi hagut cap representant de l’ACA a la trobada, per això, Ros, s’ha mostrat obert a reprendre el contacte amb l’Agència de cara a futures trobades.

Balanç positiu de la Trobada i la vista posada en l’edició de l’any que ve
Per la seva banda, el gerent de l’ACATCOR, Ramon Lletjós, ha volgut destacar la ponència que ha ofert en aquesta novena edició de la trobada l’Institut Català de Finances, de la mà del seu representant a les terres de Tarragona, Ivan Saura, i en la qual s’ha mostrat una gran predisposició de l’IFC “per fer vestits a mida per a cada comunitat de regants”, ha dit Lletjós. Igualment, el gerent de l’ACATCOR ha destacat la taula rodona de grans patrocinadors, una de les novetats de l’edició d’enguany, i que ha girat al voltant de la sostenibilitat, i també l’espai expositiu del qual han disposat, durant tota la trobada, les empreses grans patrocinadores i patrocinadores de l’entitat, per donar a conèixer els seus darrers productes i serveis.

El secretari de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, també ha valorat molt positivament la jornada i ha donat les gràcies a l’ACATCOR, de la qual també és el secretari, per portar la Trobada de Comunitats de Regants a les terres tarragonines i per triar la comunitat del Pantà de Riudecanyes com a comunitat amfitriona per aquesta jornada. Prats també ha volgut reconèixer la tasca de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, el lloc on ha tingut lloc la Trobada.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, ha destacat la necessitat de fer “sinèrgies entre tots els actors per tirar endavant el món de la pagesia, i que de retruc afectarien tots els altres temes de la comarca”, com és el cas del despoblament o de l’abandonament de les terres. En aquest sentit, Abelló ha posat èmfasi en la necessitat de treballar de forma conjunta, des de l’administració i la privada.

Igualment, el Diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori a la Diputació de Tarragona, Josep Forasté, ha volgut felicitar l’organització i ha explicat que la trobada és “una oportunitat perquè les comunitats de regants es trobin i comparteixin aquesta experiència”, i també per “construir aquestes sinergies que ens han de portar a afrontar, entre moltes altres coses, els reptes del canvi climàtic i de la gestió de l’aigua”.

Una jornada centrada en la sostenibilitat i el finançament del reg
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré; del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, i del secretari de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats. Igualment, la cloenda de la IX Trobada de Comunitats de Regants ha comptat amb la intervenció del president de l’ACATCOR, Amadeu Ros; de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, i del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté.

La jornada també ha servit per celebrar la 9a Assemblea General Ordinària de l’ACATCOR, i, en acabar, una Assemblea General Extraordinària i ha comptat amb una taula rodona en què les diferents empreses grans patrocinadores de l’entitat han reflexionat al voltant de la sostenibilitat del reg a Catalunya. Així mateix, ha tingut lloc la ponència tècnica a càrrec de l’Institut Català de Finances, sota el títol ‘Finançament públic per impulsar la sostenibilitat de les comunitats de regants’.

 

Una trobada duta a terme gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona per valor de 1.2o5,14 euros

Acord de subvenció nominativa a l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, per la IX Trobada de Comunitats de Regants a Catalunya que va tenir

lloc el dia 6 de maig de 2022 a Reus, amb càrrec a l’aplicació pressupostària 2023-1200-172-48244-02, en els termes següents:

Beneficiari: Associació Catalana de Comunitats de Regants

Municipi: Tàrrega

Concepte: Organització de la IX Trobada de Comunitats de Regants a Catalunya

que va tenir lloc el dia 6 de maig de 2022 a Reus.

Número d’expedient: 8004330008-2022-0023983

Pressupost Elegible: 2.410,28 euros

% concedit: 50,00%

Import concedit: 1.205,14 euros

Aplicació pressupostària: 2023-1200-172-48244-02