El conseller Josep Maria Pelegrí ha presidit, avui, la constitució d’aquest organisme en el marc de la segona Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, celebrada a Girona.

Pelegrí durant l'acte de constitució

Pelegrí durant l’acte de constitució de l’Associacio de CCRR de Catalunya

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com del president i conseller delegat d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Joan Lluís Quer, entre altres autoritats, ha obert avui divendres, a Girona, la segona Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, en el context de la qual ha tingut lloc l’acte de constitució de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants.

A Catalunya hi ha un ventall molt ampli i nombrós de Comunitats de Regants, algunes d´elles amb una història que es remunta a l’Edat Mitjana i altres que són de recent constitució, el que representa, docns, un gran ventall de tecnologies, de maneres de fer, però totes ells amb un objectiu comú, guanyar-se la vida amb la seva professió, oferir a la societat uns productes de gran qualitat i amb màxim respecte al medi ambient. I amb la constitució, avui, d´aquesta Associació, es té un sector més ordenat, cohesionat, amb possible intercanvi d´experiències, i transparència de coneixement, i a la vegada interlocutor davant de l’Administració.

Així, Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció assenyalant que aquesta 2a Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya dóna continuïtat a  la que va tenir lloc l’any passat a Tàrrega, i “reforça el nostre compromís cap a la creació d’espais comuns, de coneixement i formació, de vertebració i d’intercanvi d’idees i solucions entre Comunitats de Regants allunyades en el territori però amb problemàtiques semblants i properes”.

Pelegrí ha explicat que enguany s’ha volgut donar a la trobada un aire més participatiu, i per això hi haurà una ponència transversal sobre “La gestió integrada de l’aigua, un recurs necessari, de qualitat i sostenible”, que impartirà el catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya i president de l’Associació Espanyola de Reutilització Sostenible de l’Aigua (ASERSA), Rafael Mujeriego. Després es debatrà, en quatre ponències paral·leles, temàtiques vinculades a: ‘La Gestió de les Comunitats de Regants’, ‘Energia a les Comunitats de Regants’, ‘Aigües Regenerades’, i ‘Valorització social i mediambiental del regadiu a través de les Comunitats de Regants’, amb diferents ponents que aportaran el seu coneixement i la seva experiència en les diferents temàtiques plantejades.

El conseller ha remarcat que “cal posar en valor els nostres regadius, un patrimoni de tota la societat, que implica a tots, atès que de la seva bona gestió en depèn bona part del futur del nostre territori i del benestar de la nostra població en els propers anys. I si ells són part del nostre futur, les nostres comunitats de regants en són els seus millors gestors, els ‘metges de capçalera’ que coneixen de primera mà les seves necessitats i què necessiten per a prosperar. És per això que esdevenen tan importants trobades històriques com aquesta, que posen en valor la voluntat d’establir sinèrgies, d’anar més enllà i d’apostar per la col·laboració público-privada”.

En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que “enguany la trobada té un punt destacat en aquest camí, amb la presentació en societat de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, que constituïm”.

Així, el conseller s’ha congratulat que finalment s’hagi culminat el procés constituent d’aquest organisme, que ha considerat necessari i que serà imprescindible per a una bona gestió del regadiu a Catalunya, facilitarà l’engranatge dels diferents discursos i actors implicats, alhora que servirà per a definir plans, prioritats i reptes compartits, i donar resposta als nous paràmetres d’escassetat i eficiència del recurs de l’aigua.

Josep Maria Pelegrí ha afirmat que “l’aigua i l’alimentació són dos reptes de futur a què hem de fer front com a país, als que volem donar resposta i on les Comunitats de Regants hi tenen molt a dir; per això és necessari crear un espai comú, que afavoreixi el diàleg necessari per a assolir un compromís en matèria de regadiu entre les diferents parts, un compromís que advoqui per una visió eminentment productiva del regadiu, en tant que element competitivament estratègic, però que també incorpori els components socials, ambientals i territorials que es desprenen d’un regadiu productiu, d’un regadiu que sosté el potent clúster agroalimentari català. A més, la nova Associació també dóna el tret de sortida a un nou model de governança que partia d’una situació actual ja desfasada en el temps”.

Pelegrí ha fet palès que a Catalunya, a dia d’avui, hi ha censades més de 950 de corporacions i entitats de diferent tipologia que es dediquen a l’administració de l’aigua de reg, moltes d’elles amb dificultats per a poder complir amb les funcions per a les quals se les va reconèixer en el seu moment, funcions que són l’administració i gestió de les aigües públiques, distribuint cabals, resolent conflictes entre regants i exercint les funcions de ‘policia’. “I des del Departament van entendre que fora bo que es pogués crear aquesta nova figura jurídica, i no només ho vam veure adient nosaltres, des del moment que vam proposar a totes les comunitats de regants de Catalunya crear-la, hem vist el seu suport i voluntat de treballar colze a colze per a donar cos i vida a un instrument aglutinador en el qual les comunitats de regants s’hi poguessin sentir còmodes, i l’Administració pogués disposar d’un òrgan d’interlocució per a compartir i donar solució a les problemàtiques que s’anessin presentant”.

En aquesta línia, el conseller ha afegit que, amb la voluntat que en aquesta figura hi poguessin tenir cabuda totes les casuístiques vinculades amb l’ús de l’aigua, se li ha donat la forma d’Associació atès que en ella hi poden tenir lloc tant les persones jurídiques com les físiques, tant usuaris d’aigües superficials com els d’aigües subterrànies, constituint, en la mateixa, “un espai plural al qual tothom qui ho vulgui, s’hi pugui adherir”.

Finalment, Josep Maria Pelegrí ha volgut encoratjar totes les comunitats de regants de Catalunya a formar-hi part, destacant la importància que l’Associació representi els interessos de totes les corporacions i entitats i que esdevingui el veritable òrgan d’interlocució amb l’Administració del que disposen els regants de Catalunya. “Creiem en aquesta associació, creiem que aquest és el camí, que cal aglutinar tots els interessos al voltant d’un tema clau pel país. Aquesta és una nova manera de fer, una manera que facilitarà, i molt, el treball, optimitzarà recursos i esforços i potenciarà la més que necessària col·laboració público-privada”, ha conclòs Pelegrí.