L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha emès una declaració en resposta a les mesures d’emergència sobre l’aigua recentment adoptades, en què ha expressat la preocupació de l’associació pel retard en les mesures d’estalvi d’aigua i la discriminació contra l’agricultura. L’ACATCOR ha destacat la falta d’implicació ciutadana, ha criticat la gestió del Govern de Catalunya i ha subratllat la contribució crucial del sector agrari, així com la necessitat d’un canvi tecnològic i un pla de transformació dels regadius per afrontar els reptes del canvi climàtic.
En gairebé tres anys de sequera, l’ACATCOR ha estat constant en la denúncia dels errors en les mesures d’estalvi d’aigua i la lentitud amb què s’han pres. Ara, l’entitat ha difós un comunicat en què expressa la preocupació dels seus integrants per la demora en l’adopció de mesures d’estalvi general, a la vegada que denuncia la manca d’implicació ciutadana en la gestió de la sequera. L’ACATCOR destaca la discriminació persistent envers l’agricultura en les restriccions d’ús de l’aigua i manifesta la situació crítica de la ramaderia, on l’aigua és vital per a la supervivència dels animals. “Els usos turístics, industrials, lúdics i recreatius no havien tingut cap restricció fins ara, solament l’agricultura havia comptat a l’hora de les restriccions”, expressen els membres de l’ACATCOR en el comunicat, que recorden que “hi ha hagut diverses restriccions al reg mentre que l’agricultura de secà vivia la tragèdia de la pèrdua de les collites”.
D’una banda, ACATCOR ha criticat la gestió del Govern de Catalunya, i ha assenyalat la “manca de comprensió sobre el valor estratègic de l’agricultura enmig d’una creixent demanda i els desafiaments derivats del canvi climàtic”. En aquest sentit, l’entitat demana “realisme” en els criteris de gestió ambiental i una reflexió sobre la cultura de l’aigua i la producció d’aliments, amb una crida a proporcionar dades objectives i solucions realistes.
Causes de la sequera i contribució del sector agrari
En una anàlisi més àmplia, l’ACATCOR ha identificat diverses causes de la sequera, entre les quals destaquen els episodis recurrents, el canvi climàtic i l’increment dels usos consumptius. Així mateix, l’ACATCOR ha reivindicat la important contribució del sector agrari en aquesta greu crisi climàtica, que li ha comportat reduccions dràstiques en les dotacions dels sistemes de regadiu, que han superat fins i tot el consum urbà de Barcelona.
Per això, l’ACATCOR ha subratllat la transformació tecnològica dels regadius, amb l’ús de tecnologies més eficients i sostenibles com una de les claus per fer front a la sequera. Així, s’ha destacat el rol dels regadius en la producció d’aliments de qualitat i la seva contribució al mercat interior i a l’exportació. Igualment, l’ACATCOR ha recordat que està impulsant l’elaboració del Pla de Transformació i Resiliència dels Regadius de Catalunya amb l’objectiu d’adaptar-los al nou escenari crític, dotant-los d’instruments adients de robustesa i resiliència a curt, mig i llarg termini.
Igualment, l’ACATCOR ha aprofitat el comunicat per tornar a reivindicar la necessitat de formar part dels òrgans directius de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i, en aquest sentit, els seus integrants han recordat que “no té sentit que el principal usuari de l’aigua no participi en les decisions sobre la gestió de l’aigua”.
En conclusió, l’ACATCOR ha emès aquesta declaració amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la greu situació de l’aigua a Catalunya i per instar a una acció immediata i coordinada en què tots els sectors es tinguin en compte.
Deixeu un comentari