Les Comunitats de Regants insten el Govern a garantir les dotacions d’aigua previstes al Pla Hidrològic de l’Ebre
L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha comparegut aquest dimarts davant la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya per exposar la situació crítica dels regs deficitaris i reclamar mesures urgents per garantir-ne la viabilitat. La intervenció ha estat a càrrec del gerent de l’associació, Ramon Lletjós, i del president de la Comunitat de Regants del Segrià Sud, Joan Sabaté, promotor de la iniciativa.
Durant la seva intervenció, els representants d’ACATCOR han subratllat que moltes zones rurals de Catalunya depenen exclusivament de l’agricultura per al seu desenvolupament econòmic i social. La falta d’aigua de regadiu posa en risc la producció agroalimentària i, en conseqüència, accelera el despoblament d’aquestes àrees, especialment en comarques com Les Garrigues, la Terra Alta, el Priorat i el Segrià Sud.
Segons el manifest presentat per ACATCOR, la crisi climàtica ha agreujat encara més la situació, amb sequeres prolongades que redueixen dràsticament les collites, com s’ha vist en els darrers anys en la producció d’oliva i raïm. Per això, l’entitat ha exigit al Govern i al Parlament de Catalunya que impulsin els tràmits necessaris davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per obtenir les dotacions d’aigua previstes en el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre i completar els regs deficitaris iniciats fa més de 30 anys.
Una reivindicació històrica i mesures concretes
A més de denunciar la manca d’acció per part de l’Administració en els darrers anys, ACATCOR ha presentat una sèrie de propostes per garantir una millor gestió hídrica i evitar situacions crítiques en el futur. L’associació ha reclamat l’execució completa de les obres pendents dels regadius socials i deficitaris, així com la seva inclusió com a interlocutor prioritari en les decisions sobre l’aigua i el regadiu. També ha defensat la necessitat d’adaptar els cabals ecològics a la del territori, especialment en períodes de sequera, i de protegir els terrenys de regadiu davant la instal·lació de plantes fotovoltaiques destinades a l’ús comercial.
Finalment, han proposat la creació d’una Taula de Diàleg entre la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua per millorar la coordinació en la gestió de recursos hídrics i evitar que situacions de dèficit hídric perjudiquin encara més les explotacions agràries.
Crida a l’acció per evitar una crisi irreversible
ACATCOR ha recordat que la manca d’inversió en infraestructures de regadiu condemna moltes explotacions a la inviabilitat econòmica, cosa que provoca l’abandonament de terres i agreuja el desequilibri territorial de Catalunya. En aquest sentit, han instat el Govern a actuar amb urgència per evitar que situacions com les de 2023, quan es van haver d’activar ajuda per pal·liar les pèrdues derivades de la sequera, es converteixen en una norma en lloc d’una excepció.
L’associació ha tancat la seva intervenció reiterant la seva disposició a col·laborar amb les institucions per trobar solucions efectives i garantir el futur del sector agroalimentari i de les comunitats rurals.
Deixeu un comentari