La jornada, organitzada per la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter i ACATCOR, analitza experiències internacionals i tecnologies per millorar la gestió de l’aigua

La crisi hídrica i la necessitat de gestionar l’aigua de manera eficient han centrat, aquest dimecres, la jornada tècnica “Gestió de l’Aigua en situació de Sequera”, que ha tingut lloc a l’Auditori del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. L’esdeveniment, organitzat per la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter i l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), ha reunit experts nacionals i internacionals per abordar estratègies d’optimització dels recursos hídrics en un context de sequera cada cop més recurrent.

La sessió ha estat inaugurada per Jordi Colomí Massanas , president de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, i ha comptat amb el patrocini d’ACCIONA. Entre els temes tractats destaquen la teledetecció i modelització per a la millora de la gestió de l’aigua, experiències d’altres comunitats de regants i estratègies internacionals d’adaptació a la sequera.

Experiències i tecnologies per a una millor gestió de l’aigua

Joaquim Bellvert Ríos , investigador de l’IRTA en el Programa d’Ús Eficient de l’Aigua, ha destacat el paper de la tecnologia en la previsió i gestió de la demanda hídrica. “Diferents tecnologies basades en imatges de satèl·lit i bessons digitals permeten predir en temps real les necessitats d’aigua i dotacions a les demandes”, ha explicat Bellvert, qui també ha ressaltat l’ús d’eines de teledetecció per monitoritzar el consum d’aigua a nivell de parcel·la i comunitat de regants​.

Des de Múrcia, Mariano Soto Garcia , enginyer agrònom i secretari de la Comunitat de Regants del Campo de Cartagena, ha compartit l’experiència d’una de les regions amb més estrès hídric d’Espanya. “Utilitzem totes les fonts d’aigua disponibles i tecnologies avançades, com el telecontrol de més de 1.000 km de canonades, sensors d’humitat i energies renovables com la fotovoltaica, per gestionar millor la sequera”, ha assenyalat Soto​.

L’experiència internacional també ha tingut un paper rellevant a la jornada. Michael Zaide, director de planificació d’Aigües de l’Autoritat de l’Aigua d’Israel, ha subratllat la importància de la regulació i planificació a llarg termini en la gestió hídrica. “La situació a Israel i Catalunya és similar, tinc experiència per superar-la. No només cal tecnologia, sinó també organització i regulació eficients”, ha afirmat Zaide​.

Per la seva banda, Alfonso Calera Belmonte, director de la Secció de Teledetecció i Sistema d’Informació Gràfica de l’Institut de Desenvolupament Regional de la Universitat de Castella-la Manxa, ha insistit en la necessitat d’una governança compartida entre autoritats i agricultors per garantir una gestió eficient. “L’únic procés que assegura una gestió eficient de l’aigua és la cogovernança, una col·laboració estreta entre administracions i usuaris per implementar les mesures necessàries”, ha conclòs Calera​.

Un pas endavant en la gestió hídrica a Catalunya

Amb aquesta jornada, l’ACATCOR, les comunitats de regants catalans i els gestors d’aigua reafirmen el seu compromís per adoptar noves tecnologies i estratègies que permetin una gestió més eficient i sostenible dels recursos hídrics. La sequera continua sent un repte global, i iniciatives com aquesta esdevenen essencials per garantir l’aigua per a l’agricultura i altres usos fonamentals en el futur.

 

Torroella de Montgrí, 12 de febrer de 2025