Imagineu-vos un futur on l’aigua és un bé compartit, les polítiques hidrogràfiques s’aborden amb diàleg i concertació, i les generacions futures gaudeixen d’un recurs hídric abundant i ben gestionat. Aquest 26 de juny s’ha constituït la Taula Nacional de l’Aigua, amb l’objectiu, segons el Govern, de ser un espai de diàleg i concertació sobre les polítiques de l’aigua i el full de ruta per determinar la nova política de l’aigua a Catalunya i evitar dificultats per la sequera en el futur.
Entre el reptes que es planteja aquesta taula en destaquen dos: l’equilibri entre la demanda i l’oferta d’aigua, per garantir els usos actuals i futurs, i l’anhel d’aconseguir un equilibri territorial que atengui les necessitats de tots els usuaris. Com a ACATCOR, que agrupem a més del 80% de les comunitats de regants actualment actives da Catalunya i el 75 % de la superfície de regadiu, aplaudim entusiàsticament aquesta iniciativa que tant temps hem reivindicat i ens comprometem a aportar el nostre coneixement i esforç perquè sigui un rotund èxit.
Tanmateix, no podem obviar la nostra preocupació en sentir en paraules del Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural un focus predominant en la reducció de la demanda d’aigua, sense posar la deguda atenció en la gestió i millora de l’oferta, fonamental en una visió integral de les polítiques hidrogràfiques. Volem una Taula Nacional de l’Aigua amb mesures que abastin tots els àmbits, i que ens ajudin a evitar situacions dramàtiques en el futur, com l’actual sequera.
Per això, l’ACATCOR ha presentat tot un seguit de Propostes a curt, mitjà i llarg termini, que s’hauran de concretar en un Pla Estratègic que s’elaborarà i traslladarà a les autoritats i la ciutadania. Aquest pla aspira a ser el veritable Pacte Nacional de l’Aigua Integral i Transversal, que abordi totes les facetes d’aquest preciat recurs, no només una part del problema com es vol fer en la Taula Nacional de l’Aigua.
Els objectius que considerem essencials per a una gestió sostenible de l’aigua inclouen definir els usos d’aigua de manera integral, prioritzar-los segons la seva criticitat i atendre les demandes amb flexibilitat; promoure l’estalvi i la moderació; modernitzar els regadius amb sistemes eficients; establir límits racionals a l’ús de l’aigua; planificar infraestructures per augmentar els recursos hídrics, amb especial atenció a la regeneració d’aigües depurades i la desalació de l’aigua de mar; integrar la gestió forestal amb les polítiques hidrogràfiques, i protegir les zones regades i regables de Catalunya.
La Taula Nacional de l’Aigua ha d’abastar horitzons àmplis per donar resposta a totes les necessitats vinculades amb aquest recurs vital, sobretot en situacions crítiques com l’actual sequera que ens afecta. El futur de l’aigua a Catalunya és ara en les nostres mans, i aquest és el primer pas en la direcció correcta. Un futur sostenible, amb aigua suficient per a tothom, ens espera si unim esforços, treballem conjuntament i ens mantenim compromesos amb el bé comú. Avui, més que mai, és el moment de cuidar del nostre benvolgut recurs hídric i de prendre decisions audaces que assegurin la seva pervivència i benestar per a tots. Fem història amb cada gota que estalviem, amb cada millora en la gestió, i amb cada pas cap a una Catalunya més verda i sostenible.
Deixeu un comentari