L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha celebrat que la nova Política Agrària Comuna (PAC) estableixi la possibilitat que les comunitats de regants puguin contractar dues potències al llarg de l’any. L’associació ha animat a les comunitats de regants associades a sol·licitar aquest canvi a la seva distribuïdora elèctrica i ha explicat que la primera setmana del mes de febrer organitzarà una jornada tècnica per ajudar a les comunitats a estudiar les seves factures elèctriques i demanar aquest canvi si és positiu.

Es tracta d’un reclam històric de l’ACATCOR que s’ha fet realitat arran de la Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regulen el sistema de gestió de la Política Agrícola Comuna, publicada en el BOE el passat 24 de desembre i que entrarà en vigor el pròxim 2 de gener del 2023. En concret, es modifica el Reial decret 1164/2001 per permetre la contractació de la doble potència elèctrica a tots els titulars d’explotacions agràries, cooperatives agràries i comunitats de regants.

D’aquesta manera, d’ara endavant, les comunitats de regants tindran la possibilitat d’acollir-se als mecanismes de flexibilització temporal dels contractes de subministrament d’energia elèctrica, i podran sol·licitar canvis de potències contractades en un termini inferior a dotze mesos i tornar a modificar la potència per a augmentar-la una vegada hagin passat almenys tres mesos des d’aquesta modificació.

Modificacions respecte de la normativa actual
Fins ara, el Reial Decret Llei 18/2022 contemplava la possibilitat de realitzar diverses modificacions en la potència elèctrica al llarg de l’any per als autònoms i les empreses, però no establia de forma clara si les comunitats de regants s’hi podien adherir. A principis del mes de desembre, es va incorporar una esmena al Senat en la Llei de Gestió de la PAC, amb l’objectiu d’incorporar les comunitats, i ara, el ministre d’Agricultura ha aprovat la nova PAC amb aquesta especificació.

Jornada tècnica prevista pel mes de febrer
L’ACATCOR té previst organitzar una jornada tècnica, al voltant de la primera setmana de febrer, adreçada a les comunitats de regants, amb la finalitat de donar a conèixer les oportunitats d’estalvi energètic que aporta la nova llei que permet accedir a dues tarifes de potència elèctrica a l’any. En concret, la jornada tècnica anirà a càrrec de Linkener Renovables, una empresa d’Aigües de Catalunya, que donarà a conèixer a les comunitats els avantatges d’aquesta nova llei, durà a terme estudis de l’estalvi a les comunitats, per determinar si és convenient que facin el canvi de potència o que redueixin la que tenen contractada, i es resoldran dubtes. L’acte tindrà lloc a la seu de l’ACATCOR, situada a l’Escola Agrària de Tàrrega, i en les pròximes setmanes se’n donaran a conèixer tots els detalls.