L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha animat les comunitats de regants catalanes a iniciar els tràmits per sol·licitar la contractació de la doble tarifa elèctrica a les distribuïdores elèctriques, arran de l’aprovació d’una esmena al Senat que atorga aquesta possibilitat. Es tracta d’un reclam històric de l’ACATCOR que s’ha fet realitat i, en aquest sentit, l’entitat insta les comunitats a sol·licitar el canvi el més aviat possible, tenint en compte que els mesos de desembre, gener i febrer són els que menys despesa generen les comunitats i, per tant, els principals mesos per beneficiar-se d’aquest canvi normatiu.

En aquest sentit, i tot i que la llei encara està pendent de publicació al BOE, l’ACATCOR anima a les comunitats a iniciar els tràmits, ja que, d’aquesta manera, també es podran solucionar d’una manera més ràpida les possibles problemàtiques que puguin sorgir amb les distribuïdores. En aquest sentit, l’entitat també s’ha posat a disposició de totes les comunitats associades, ja que disposa d’una consultoria legal que permetrà resoldre tots els dubtes que es puguin generar.

La possibilitat que les comunitats de regants contractin una doble potència elèctrica que els permeti als regants pagar en funció del seu consum, amb una diferenciació entre el període de màxim consum i el de manteniment de les instal·lacions ha estat un dels principals reclams de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants. En aquest sentit, l’entitat celebra que es produeixi el canvi legislatiu, després que els seus representants s’hagin reunit amb diverses forces polítiques i hagin emprès accions per reivindicar la necessitat d’una doble potència elèctrica per a les comunitats de regants.

El Reial Decret Llei 18/2022, de mesures de reforç de la protecció dels consumidors d’energia i de contribució a la reducció del consum de gas natural, va incorporar la possibilitat de sol·licitar canvis de potències contractades en un termini inferior als dotze mesos i tornar a modificar la potència per a augmentar-la una vegada hagin passat almenys tres mesos des d’aquesta modificació. No obstant això, el text no feia cap al·lusió a les comunitats de regants, i només es referia als autònoms i a les empreses.

Arran dels reclams del sector del regadiu, el passat 23 de novembre es va aprovar al Senat la introducció d’una esmena en el Projecte de Llei per la qual es regulen el sistema de gestió de la Política Agrícola Comuna i altres matèries relacionades, en el qual es va incloure que les comunitats de regants, entre altres, podran acollir-se als mecanismes de flexibilització temporal dels contractes de subministrament d’energia elèctrica, com és la contractació d’aquesta doble tarifa elèctrica. D’aquesta manera, i a l’espera que el text quedi definitivament aprovat pel Congrés dels Diputats i es publiqui al BOE, l’ACATCOR insta les seves comunitats de regants associades a estudiar la conveniència de la doble tarifa, en cada cas, i a iniciar els tràmits per fer-la possible si resulta beneficiós per la comunitat en qüestió.