L’ACATCOR, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, s’ha adherit al manifest ‘Protegim lo Trabucador, Protegim lo Delta’, que reclama una defensa i una protecció efectiva i real del Delta de l’Ebre, i que s’executin els reclams del Pla Delta de la Taula de Consens, i també dona suport a l’acte reivindicatiu que tindrà lloc el pròxim diumenge, 27 de març, a la platja del Trabucador.

D’aquesta manera, l’ACATCOR se suma a la denúncia sobre la regressió que està patint el Delta, i reclama que la tecnologia i la ciència es posin al servei de la protecció dels espais naturals i les persones. En aquest sentit, el manifest defensa que cal apostar per una gestió a través de sistemes de dragatge immediats i permanents per restaurar les zones més amenaçades. Igualment, reclamen portar arena de quilòmetre zero a les zones més castigades per la regressió amb l’objectiu de reconstruir la línia morfològica de costa.

La necessitat de mantenir el Delta
Amb tot, l’ACATCOR defensa que cal mantenir la morfologia actual del Delta de l’Ebre i restablir-hi els sediments. Tot, englobat en un Pla de protecció del litoral davant l’extrema regressió del Delta i un Pla de regeneració de les badies i llacunes. L’Associació, que també està adherida a la Taula de Consens del Delta, defensa que aquestes accions millorarien problemàtiques importants que pateix el Delta, com és el cas de la biodiversitat dels espais naturals emergits i submergits; la riquesa de les platges, la continuïtat de l’agricultura, l’activitat salinera, l’aqüicultura i la pesca.

Des de l’ACATCOR alerten que la situació del Trabucador i del Delta de l’Ebre és molt crítica, ha estat agreujada pels temporals dels darrers anys i la seva pèrdua trencaria l’ecosistema de l’hemidelta sud. En aquest sentit, si la costa desaparegués, suposaria la pèrdua la protecció natural que confereix, i això faria perillar la continuïtat de les badies i les espècies protegides que hi habiten.

L’acte reivindicatiu, a càrrec del Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre, tindrà lloc el pròxim diumenge, 27 de març a les 11 hores, a la plaça del Trabucador de la Ràpita.

Xavier Curto, a la VIII Trobada de Comunitats de Regants