La Junta Directiva de l’ACATCOR, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, s’ha reunit aquest dijous, 9 de setembre, amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per presentar-li el nou impuls de l’associació, que incorpora la figura de Ramon Lletjós com a gerent, així com un servei de comunicació i uns serveis administratius. Tot, amb l’objectiu de professionalitzar-se cada vegada més i esdevenir el lobby de l’aigua i el regadiu a Catalunya.
La reunió, celebrada a la seu de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha comptat amb la presència del president de l’ACATCOR, Amadeu Ros; del secretari de l’associació, Josep M. Parals; del tresorer, Miquel Àngel Prats, així com del nou gerent, Ramon Lletjós, que contribuirà de manera decisiva a assolir els reptes plantejats al Pla Estratègic de l’associació. També hi ha estat present el secretari sectorial de l’Agenda Rural, Oriol Anson.
Els reclams de l’ACATCOR al Departament
La Junta Directiva de l’ACATCOR ha visitat la consellera Jordà i ha aprofitat la trobada per sol·licitar-li que l’ACATCOR estigui present en tots els òrgans de decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb veu i vot. Jordà i Anson s’han fet seu el reclam de l’ACATCOR i, en aquest sentit, el departament s’ha compromès a donar instruccions al nou director de l’ACA, Samuel Reyes, per tal que el regadiu sigui una de les prioritats entre les actuacions que desenvolupa l’Agència. Igualment, s’han compromès a concretar una reunió entre l’ACATCOR i l’ACA per profunditzar en temes més concrets referents a l’aigua i el regadiu.
Igualment, els membres de l’ACATCOR han demanat que es doti l’Oficina del Regant, que comparteix seu amb l’ACATCOR a Tàrrega, d’una estructura pròpia, amb mitjans humans i materials adequats i on l’associació pugui col·laborar, “ja que entenem que si bé són estructures separades també són, al mateix temps, indissociables”, ha explicat el president de l’ACATCOR, Amadeu Ros. En aquest sentit, Jordà s’ha compromès a estudiar la possibilitat de dotar de recursos l’Oficina del Regant en un futur pròxim.
La trobada també ha servit per reclamar al departament que l’ACATCOR estigui present en aquelles Taules Sectorials en què pugui aportar coneixement. La consellera Jordà ha detallat que es revisaran les Taules Sectorials per determinar en quines pot estar present l’ACATCOR, primer com a convidat, i a la llarga, a través d’una modificació en la composició d’aquestes taules.
Així mateix, Ros ha aprofitat la trobada per posar en relleu la necessitat d’oficialitzar les Taules de Reg, “unes figures voluntàries que cal consolidar”, ha dit. Un aspecte en què ha coincidit amb la consellera, que també ha manifestat la necessitat d’”institucionalitzar” la figura d’aquestes Taules de Reg.
Igualment, Jordà i Anson han assegurat que els pressupostos del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del 2022 incorporaran una partida pressupostaria per a l’ACATCOR amb una dotació equivalent a les quotes de les comunitats de regants, al voltant dels 15.000 euros.
Els reptes del Pla Estratègic 2020-2030
La Junta Directiva de l’ACATCOR també ha donat a conèixer a la consellera els reptes que han plantejat al Pla Estratègic 2020-2030, un document que és fruit d’un “llarg procés de reflexió i que suposa un gran repte a desenvolupar en els pròxims anys”, ha explicat Amadeu Ros. El Pla contempla 8 àmbits d’actuació, 21 línies d’acció i 61 projectes, amb l’objectiu d’atendre i posar solució a les problemàtiques comunes, i també les que presenten alguns territoris. L’ACATCOR vol que, a mitjà termini, totes les comunitats de regants actives de Catalunya estiguin integrades a l’Associació, ha explicat el president.
Què és l’ACATOR
L’ACATCOR és una associació integrada per 76 comunitats de regants, més del 70% de les que actualment estan actives a Catalunya, amb prop de 190.000 hectàrees de regadiu. La seva funció és la d’aixoplugar les diferents comunitats per permetre’ls un estalvi en la seva gestió, suport en la defensa dels seus interessos, la millora en la transferència de coneixement i informació i, sobretot, la representativitat davant dels diferents organismes de l’Administració i de la societat. L’ACATCOR treballa amb cohesió i amb representació de les diferents problemàtiques territorials que existeixen, per tal de donar respostes úniques i amb més força de les que es podrien donar treballant de forma individualitzada.
Deixeu un comentari