Una reunió amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque, que també posa sobre la taula la necessitat de millora de la gestió de la sequera i la protecció de les terres agrícoles davant la implantació d’energies renovables.
La Junta Directiva de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), s’ha reunit amb la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque acompanyada per Concha Zorrilla, directora general de transició hídrica, per a abordar temes crucials que afecten el regadiu a Catalunya, on un dels temes centrals ha estat la necessitat d’integrar l’ACATCOR al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb veu i vot, per garantir que les comunitats de regants tinguin un paper actiu en la presa de decisions. La consellera Paneque ha manifestat que s’està buscant una solució jurídica que permeti aquesta incorporació amb la màxima celeritat.
En la trobada, que s’ha dut a terme al Parlament de Catalunya, han participat Miquel Àngel Prats, president de l’ACATCOR; Josep Ma Parals, tresorer; Ramon Lletjós, gerent; i Oriol Codina, secretari. La reunió també ha abordat altres qüestions essencials, com la millora de la relació entre l’ACA i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), especialment per la gestió de situacions de sequera, i la revisió de les reserves de cabal ecològic per evitar sancions a les comunitats de regants durant períodes de restriccions.
La necessitat d’una nova governança de l’aigua també ha ocupat un lloc destacat en l’agenda. La consellera ha advertit que l’aprovació de grans lleis és complicada a causa de l’actual situació parlamentària, tot i que preveuen impulsar mesures i decrets per incloure el regadiu en la futura gestió hídrica de Catalunya. En aquesta línia, s’han explorat iniciatives com el Pla de Transformació i Resiliència del Regadiu i la possible actualització de la llei dels espais agraris, que busca protegir el sector agrícola i adaptar-se al canvi climàtic.
L’ACATCOR també ha sol·licitat la designació d’un interlocutor del Departament per a temes d’aigua i un altre per a qüestions energètiques, amb l’objectiu de facilitar la comunicació i la gestió dels recursos hídrics.
Miquel Àngel Prats, president d’ACATCOR, ha valorat positivament la reunió: “És fonamental que les comunitats de regants siguem escoltades en la presa de decisions. La modernització del regadiu i la col·laboració amb l’ACA són passos necessaris per garantir la sostenibilitat del sector agroalimentari”.
Sobre ACATCOR
L’ACATCOR agrupa actualment 88 comunitats de regants de Catalunya, representant més del 70% de la superfície de regadiu del territori. L’associació treballa per promoure la cooperació entre les comunitats, millorar l’eficiència en la gestió de l’aigua i defensar els interessos dels seus membres davant les institucions.
Deixeu un comentari