L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) lamenta que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no hagi autoritzat els transvasaments que s’havia compromès a fer per tal que les persones regants de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes puguin acabar la campanya. Actualment, l’embassament de Riudecanyes està al 35,01% de la seva capacitat, amb la particularitat que no abasteix el reg quan es troba per sota del 30%, mentre que el Siurana està al 10,08%.
Des de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes alerten que, amb la situació actual, caldrà suspendre el reg en les pròximes setmanes i que, si no s’hi posa solució, hi ha alguns cultius que se’n veuran afectats, com és el cas de l’olivera i l’avellaner. El secretari de la Comunitat del Pantà de Riudecanyes explica que aquesta situació serà, malauradament, cada cop més freqüent i que cal garantir solucions a llarg termini, i no només provisionals, per poder aprofitar tota l’aigua de l’embassament.
Cal compatibilitzar la causa ecologista amb el respecte per l’agricultura
Des de l’ACATCOR i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes lamenten que l’ACA hagi cedit davant de les pressions polítiques i d’entitats ecologistes, en declivi del sector primari, i recorden que “el regadiu és vida i prosperitat, i sense l’agricultura no hi ha garantida la seguretat alimentària”.
Davant l’argument de l’ACA, que advoca per fer marxa enrere i refusar el transvasament i al·lega al risc de deteriorament ambiental si baixa el nivell del Siurana, el secretari de la Comunitat de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, recorda que, quan es produeixen transvasaments, l’aigua surt per les comportes de fons, mentre que l’aigua que no es pot aprofitar és la que surt dels desguassos de fons, de manera que el risc és mínim. Igualment, Prats explica que el Siurana ja ha tingut nivells molt baixos altres anys i els peixos no s’han mort, i posa com a exemple l’any 2000, en què l’embassament es va quedar als 0,3 hm3 i no hi va haver perjudicis ambientals.
Per tot això, Prats reivindica que cal prendre mesures que garanteixin una correcta conservació del medi ambient, però que cal saber-les comptabilitzar amb l’agricultura, que “manté el nostre país net i ordenat, redueix el risc d’incendis, genera aliments de quilòmetre zero, fixa gent al territori i crea ocupació i riquesa, entre moltes altres coses”, explica.
L’olivera i l’avellaner, els cultius en risc
Les comarques de Tarragona es troben en plena producció dels cultius d’olivera i d’avellaner, per la qual cosa, el secretari del Pantà de Riudecanyes alerta que aquestes setmanes són crucials per garantir la campanya i també el futur dels cultius. L’olivera és el cultiu més amenaçat per la situació de sequera, ja que, a causa de les altes temperatures de les darreres setmanes, cal començar-les a regar per garantir-ne el creixement, així com la collita al mes d’octubre. En aquest sentit, Prats alerta que, si no es troben vies per poder regar aquestes setmanes els cultius d’olivera, “és molt fàcil que es perdi la collita”.
L’avellaner també es troba en ple creixement, i cal que en qualli el gra, per la qual cosa necessita el regadiu aquest mes d’agost. Si els arbres no es reguen, Prats alerta que es poden assecar les rames, el que a les terres tarragonines es coneix com a sol cuit, i la situació podria afectar la collita en pròximes campanyes.
Per tot això, Prats alerta que “no només es tracta d’un problema per al pagès”, sinó també “per a tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d’aquests productes, que també se’n veurà ressentida”. En aquest sentit, el secretari de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes recorda que a la zona del Baix Camp, hi ha un seguit de cooperatives premiades per la qualitat del seu oli, així com iniciatives agroalimentàries diverses que, si no s’hi fa res, hauran de parar també la seva producció.
Unes previsions que no s’han complert
Aquest any l’ACA va notificar a la Comunitat de Regants de Riudecanyes que es podrien transvasar 3,15 hm3 del Siurana a Riudecanyes, mentre que només se n’han transvasat 2,4. Prats detalla que aquesta situació tan greu no s’havia donat mai, i recorda que, si bé l’any 2018 hi va haver una dotació molt petita d’aigua, ja s’hi comptava des del principi, per la qual cosa tothom estava conscienciat.
Deixeu un comentari