La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha començat aquest dimecres, 10 d’agost les obres per bombejar el 30% d’aigua de sota el canal superior de sortida de l’embassament de Riudecanyes i, d’aquesta manera, salvar la collita d’oliva i avellanes. Es preveu que la construcció comenci a estar en funcionament per al reg el dilluns, 15 d’agost.

La mesura es va pactar a la reunió d’aquest dimarts, 9 d’agost, a la qual van assistir; el Director de Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Tarragona, Àngel Xifré, el cap d’obres i serveis de regadiu del departament de Tarragona, Anton Boronat, el Cap de la Demarcació Territorial de Tarragona de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Francesc Benet, el Secretari de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats i també Lluís Aguiló, constructor contractat pel mateix departament.

Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu d’evitar que alguns cultius, com és el cas de l’olivera i l’avellaner, es vegin greument afectats i puguin acabar les dues últimes setmanes de campanya. Miquel Àngel Prats explica que aquesta situació serà, malauradament, cada cop més freqüent i que cal garantir solucions a llarg termini, i no només provisionals, per poder aprofitar tota l’aigua de l’embassament.

La instal·lació nova de bombes i canonades ha començat aquest dimecres, 10 d’agost, amb la previsió de què ja comenci a estar operativa per al reg el dilluns, 15 d’agost. El bombeig transvasarà aproximadament un total de 400.000 m³ d’aigua fins al final de la temporada de collita, que tindrà lloc la setmana del 28 d’agost.

L’olivera i l’avellaner, els cultius en risc

Les comarques de Tarragona es troben en plena producció dels cultius d’olivera i d’avellaner, per la qual cosa, el secretari del Pantà de Riudecanyes alerta que aquestes setmanes són crucials per garantir la campanya i també el futur dels cultius. L’olivera és el cultiu més amenaçat per la situació de sequera, ja que, a causa de les altes temperatures de les darreres setmanes, cal començar-les a regar per garantir-ne el creixement, així com la collita al mes d’octubre. En aquest sentit, Prats alerta que, si no es troben vies per poder regar aquestes setmanes els cultius d’olivera, “és molt fàcil que es perdi la collita”.

L’avellaner també es troba en ple creixement, i cal que en qualli el gra, per la qual cosa necessita el regadiu aquest mes d’agost. Si els arbres no es reguen, Prats alerta que es poden assecar les rames, el que a les terres tarragonines es coneix com a sol cuit, i la situació podria afectar la collita en pròximes campanyes.

Per tot això, Prats alerta que “no només es tracta d’un problema per al pagès”, sinó també “per a tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d’aquests productes, que també se’n veurà ressentida”. En aquest sentit, el secretari de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes recorda que a la zona del Baix Camp, hi ha un seguit de cooperatives premiades per la qualitat del seu oli, així com iniciatives agroalimentàries diverses que, si no s’hi fa res, hauran de parar també la seva producció.

Respecte per a les Comunitats de Regants i els seus drets d’aigua

Davant d’aquesta delicada situació de canvi climàtic, manca de pluges i escassetat d’aigua, el gerent de l’ACATCOR, Ramon Lletjós, explica que les Comunitats de Regants, centenàries moltes d’elles, ja coneixen aquest escenari de manca d’aigua per haver viscut episodis similars a l’actual, i de pitjors, moltes vegades durant la seva història.

No obstant això, a diferència de situacions passades, Lletjós, assegura que “actualment la dificultat ve determinada per l’actitud detectada recentment d’alguns ajuntaments per la manca de respecte sobre els drets d’aigua de reg de les Comunitats de Regants.” Segons Ramon Lletjós, no és admissible, en cap cas, que un Ajuntament utilitzi l’aigua de les Comunitats de Regants per tenir les fonts obertes i regar parcs i jardins mentre prohibeix als pagesos regar perquè l’ús de boca és prioritari.

Des de l’ACATCOR es donarà tot el suport jurídic i legal necessari a les Comunitats de Regants afectades, per tal d’evitar aquests abusos i salvaguardar els seus drets de concessió d’aigua. Tanmateix, es farà un seguiment acurat de les situacions denunciades per les Comunitats de Regants tant a les Administracions Locals com a l’Agència Catalana de l’Aigua, única responsable, aquesta darrera, d’alterar el dret de concessió d’aigua a una Comunitat de Regants.