Els projectes seleccionats formen part dels esforços per modernitzar el reg i avançar cap a una gestió sostenible de l’aigua

Nou comunitats de regants associades a l’ACATCOR, incloent-hi la Comunitat de Regants del Segrià Sud, la d’Algerri-Balaguer i diverses de l’Agrupació del Baix Ter (CR de la de Ter, CR de la Sèquia Vinyals, CR de la Presa de Colomers Marge Esquerre, CR de Molí de Pals i la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter), així com la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, han estat seleccionades per rebre subvencions que sumen un total de 5.280.907,58 €.

A més a més, la subvenció inclou una quantitat addicional destinada específicament a comunitats de regants d’Aragó i Catalunya, alguna de les quals també està vinculada a l’ACATCOR, reforçant així el compromís amb la millora de la gestió hídrica a tot el territori.

Aquestes ajudes, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE per a la Digitalització del Cicle de l’Aigua), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU, estan dirigides a impulsar projectes d’innovació i digitalització per afrontar els reptes contemporanis en la gestió de l’aigua.

Aquest finançament es destinarà a l’execució de projectes orientats a la modernització de la gestió de l’aigua en les comunitats de regants per tenir un major coneixement tant de l’ús de l’aigua com de la quantitat i qualitat dels retorns de reg. En el context actual de canvi climàtic, marcat per una creixent incidència de períodes de sequera, la digitalització del cicle de l’aigua esdevé una eina clau per garantir una gestió més eficient i sostenible dels recursos hídrics en l’agricultura. És important destacar que en aquests projectes hi haurà el manteniment de les solucions digitals durant com a mínim cinc anys.

A través d’aquestes iniciatives, es busca no només optimitzar l’ús i la gestió tradicional de l’aigua  en els regadius mitjançant l’adopció de tecnologies digitals avançades, sinó també adaptar-se millor a les condicions climàtiques canviants, assegurant la continuïtat i productivitat del sector agrícola fins i tot en situacions de manca de recursos hídrics. Amb aquest enfocament, es vol augmentar l’eficiència en la utilització dels recursos hídrics, potenciar la transparència i la precisió en la gestió, i fomentar la sostenibilitat ambiental en el sector agrícola.

Els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTES)

Els PERTES són una nova figura de col·laboració públic-privada creada per aprovar mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El PERTE Digitalització del Cicle de l’Aigua té com a objectiu accelerar la transició cap a una economia més verda i digital, contribuint a la recuperació post-pandèmia a través de la inversió en projectes innovadors i sostenibles.

Els fons NextGenerationEU estan dissenyats per donar suport a la modernització de sectors clau com l’agricultura, assegurant la resiliència i la competitivitat de la Unió Europea en el futur.

Tot a punt per a la pròxima convocatòria

En la segona quinzena d’agost, s’ha publicat la resolució provisional de la segona convocatòria del PERTE de digitalització d’aigua Urbana (300 M€) i la primera convocatòria d’aigua per a reg (74 M€), i es preveu que la segona convocatòria d’aigua per a reg es publiqui durant la segona quinzena de setembre.

Aquesta serà una nova oportunitat per a les comunitats de regants que van participar en la primera convocatòria sense obtenir resultats. S’espera una alta participació i implicació per part de les comunitats associades a l’ACATCOR, amb l’esperança d’aconseguir complir els requisits necessaris per avançar en els seus projectes de modernització i innovació, aprofitant aquesta oportunitat històrica.