Protesten contra un Pla de Sequera que consideren obsolet i inadequat

Les comunitats de regants del Canal de la Dreta del riu Llobregat, del Pantà de Riudecanyes i del Baix Ter s’han unit per a denunciar un repartiment injust de l’aigua, exigir una distribució més equitativa i un Pla de Sequera actualitzat.

Les comunitats de regants del Canal de la Dreta del riu Llobregat van manifestar-se amb el suport dels pagesos davant de la seu del Departament d’Acció Climàtica, a Barcelona, el dia 8 de maig, pel que consideren un repartiment injust de l’aigua. El vocal de junta, Xavier Oliva, ha manifestat la seva preocupació pel desembassament de l’ACA per als pròxims sis mesos, considerant-la massa conservadora.

Malgrat la millora actual a causa de les pluges, el futur encara és una preocupació després d’un hivern complicat. “La dotació d’aigua que tenim és molt justa per arribar a fer un 80% de la producció i no haver d’indemnitzar a ningú”, ha declarat.

Per la seva part, les comunitats de regants del Baix Ter van unir-se a les mobilitzacions de la Revolta Pagesa i van organitzar-ne una l’1 de maig, entre la Bisbal d’Empordà i Girona i amb el suport de la Unió de Pagesos, per protestar contra les mesures que pren el Govern de la Generalitat en la gestió de la sequera i les dotacions d’aigua que assigna l’ACA. El secretari de la Comunitat de Regants del Molí de Pals, Josep Maria Parals, ha destacat la preocupació pel limitat subministrament d’aigua que reben. “Només ens donen 27 hectòmetres cúbics dels 75 que podríem disposar al Baix Ter, permetent-nos fer menys de la meitat de la producció”. Ha afegit que la solució és augmentar el subministrament d’aigua, especialment del transvasament Ter-Llobregat. Si no, no podran resoldre la crisi que estan enfrontant.

De la mateixa manera, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha estat un actor actiu, participant en diverses mobilitzacions: A Tarragona, reclamant als partits polítics que signin el compromís hidrogràfic del territori català i sumant-se al manifest de Revolta Pagesa, i a Reus, reclamant la urgència de les obres de l’Estació depuradora d’aigües residuals de Reus. L’administrador de la Comunitat i president de l’ACATCOR, Miquel Àngel Prats, ha assenyalat que aquest serà el segon any sense reg, “i això és un desastre per a l’agricultura”, afirma. També ha criticat la lentitud de l’administració en atendre les necessitats urgents i la manca de resposta de les autoritats, afirmant que “aquesta emergència que veiem des del territori sembla passar desapercebuda a Barcelona”. “Si no podem treballar la terra, això esdevindrà un gran problema, no només econòmic sinó també social”, afegia.