L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha celebrat aquest dimecres que el Govern de Catalunya s’hagi compromès a crear la Taula de l’Aigua de Catalunya, després que l’Associació li fes arribar un manifest signat pels seus membres en el qual reclamava a l’administració implementar amb urgència aquest òrgan per tal d’establir les bases del futur Pacte Nacional de l’Aigua que està contemplat en l’Acord de Pressupostos per l’any 2023.

L’ACATCOR ha rebut aquest dimecres una missiva en la qual l’executiu català comparteix “la necessitat d’aplegar en una mateixa taula tots els sectors i representants de la societat civil catalana, per tal d’analitzar de manera integral i amb visió estratègica quin és el millor model de gestió hídrica, cap a on hem d’anar en el futur per garantir una resiliència excelsa d’un recurs que, a casa nostra, és tan escàs”. D’aquesta manera, el Govern de Catalunya s’ha compromès a convocar la Taula Nacional de l’Aigua al mes de juliol i que l’ACATCOR en formi part.

Un manifest que reclama la creació de la Taula de l’Aigua de Catalunya
El Manifest de l’associació fou aprovat per l’Assemblea General de l’ACATCOR, el 24 de març de 2023, coincidint amb la X Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que va reunir 150 persones entre autoritats, membres de les comunitats de regants i persones expertes del sector del regadiu. El text aposta per “passar de la cultura de l’abundància a la cultura de l’austeritat i a la cultura de la utilitat” i alerta que “és ara que s’han de posar en marxa les mesures per prevenir situacions futures que sens dubte es produiran pels efectes del canvi climàtic”.

L’ACATCOR marca 6 objectius prioritaris, que són definir els usos d’aigua de manera global i integral; prioritzar els usos en funció de la seva criticitat però atenent al conjunt de demandes en la deguda proporció i flexibilitat; abordar l’estalvi i les vies de moderació; posar límits racionals a l’ús de l’aigua, planificar infraestructures per incrementar els recursos, i salvaguardar les zones regades i regables.

La X Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya

La X Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya