L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha celebrat aquest divendres la X Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, una jornada dedicada a abordar la manca de pluges que viu Catalunya i que ha servit per reivindicar la importància de l’agricultura. “Hem de poder garantir la campanya agrícola a tot el país”, ha sentenciat el president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, qui ha alertat que ara per ara ja hi ha algun canal que no pot iniciar la campanya de reg.

La trobada, que ha reunit unes 150 persones vinculades al sector del regadiu a l’Emilio Sánchez Academy del Prat de Llobregat, ha servit per celebrar l’Assemblea de l’ACATCOR i per dur a terme les votacions per fer el relleu de càrrecs de la seva Junta Directiva, que es farà efectiva d’aquí a un mes. Igualment, la jornada ha comptat amb una ponència del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i amb una taula rodona a càrrec dels membres del Comitè Assessor d’ACATCOR i moderada per l’advocat i exconseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder.

El regadiu ha de tenir més representació a l’ACA
El president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, ha reflexionat al voltant de la gestió de l’aigua al nostre país i ha explicat que, malgrat que la Llei d’Aigües determina que cal prioritzar els usos urbans i industrials, l’agricultura i el regadiu també hi han de tenir més representació, ja que està en joc el futur del territori i el de l’alimentació. En aquest sentit, el president de l’ACATCOR ha recordat la històrica reivindicació de l’entitat per formar part del consell d’administració de l’ACA i ha alertat que “els governs han d’apostar per modernitzar el reg ja que aquest és el futur i una garantia perquè les persones no abandonin el territori” ha dit.

Per la seva banda, el director de l’ACA, Samuel Reyes, ha posat en valor la importància que aigua i agricultura vagin de la mà i ha destacat les noves inversions previstes, l’estalvi d’aigua provinent de la indústria i els usos urbans, així com la seva regeneració com les claus per garantir la disponibilitat de recursos hídrics pel regadiu. En aquest sentit, Reyes ha detallat la voluntat de l’ACA d’invertir 120 milions d’euros per fer 25 noves plantes regeneradores, i també la voluntat del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de treballar per modernitzar els regadius. “Que aquesta sigui l’última sequera en mans de l’ACA i del govern”, ha conclòs Reyes, en referència a les noves infraestructures previstes “i perquè estigui garantida tota la producció agrícola amb menys aigua”, ha dit.

Els actes de la Trobada
La X Trobada de Comunitats de Regants també ha comptat amb una taula rodona sobre la gestió dels recursos hídrics al territori, que ha anat a càrrec dels membres del Comitè Assessor de l’ACATCOR Francesc Reguant, María del Carmen Llasat, Joan Girona, i Francesc Camps i que ha estat moderada per l’advocat i exconseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder. Pel que fa a la cloenda de la jornada, ha anat a càrrec del president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, del diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals a la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i del president de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta del Llobregat, Joan Estruch, que en aquesta edició ha apadrinat la Trobada.