El president de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), Amadeu Ros, el gerent de l’entitat, Ramon Lletjós, i una representació de la Junta Directiva s’han reunit aquesta setmana amb el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), Salvador Illa, i amb representants de la formació, amb l’objectiu d’abordar les problemàtiques que afecten a les comunitats de regants catalanes i buscar solucions conjuntes. Durant la trobada, que s’ha celebrat al Parlament de Catalunya, Illa s’ha compromès a engegar accions perquè l’ACATCOR tingui representació al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i per fer possible la contractació de la doble potència elèctrica per a les comunitats de regants.

El gerent de l’ACATCOR ha valorat molt positivament la trobada, en què s’han abordat els temes que més preocupen al sector i que afecten directament el govern de l’Estat. En aquest sentit, s’ha parlat sobre la necessitat de fer un desenvolupament reglamentari del decret llei que contempla la possibilitat que les comunitats de regants contractin una doble potència elèctrica que els permeti als regants pagar en funció del seu consum, amb una diferenciació entre el període de màxim consum i el de manteniment de les instal·lacions. En aquest sentit, Illa s’ha compromès a engegar tràmits amb el Ministeri de Transició Ecològica.

Bonificacions en l’IBI de les comunitats de regants
Igualment, s’ha abordat la necessitat d’aconseguir bonificacions en l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a les comunitats de regants. En aquest sentit, l’ACATCOR reclama una bonificació del 95% en l’IBI que grava les seves instal·lacions, de la mateixa manera que les cooperatives disposen d’aquesta exempció fiscal, en considerar els i les regants ja tributen pels seus terrenys en un percentatge cinc vegades superior al de les terres de secà, en ser considerades zones regables. En aquest sentit, no s’ha arribat a cap acord, ja que el líder socialista ha vist inviable una solució global i ha recomanat a l’ACATCOR tractar cada cas per separat, i molt especialment el de les comunitats de regants que els suposi una despesa molt important.

La trobada també ha servit per reivindicar la necessitat de formar part del Consell Administratiu de l’ACA, i en aquest sentit, el gerent de l’ACATCOR ha explicat que és necessari entrar-hi per defensar els interessos dels regants, malgrat que des de l’Agència Catalana de l’Aigua argumenten que els òrgans de decisió ja tenen representació de molts col·lectius, i que si l’associació hi vol participar, pot fer-ho a través de les entitats agràries. Per a Lletjós, però, la defensa dels interessos de la pagesia i de les persones regants són dues coses diferents, i cal que el sector del regadiu també tingui cabuda a l’ACA, una opinió amb què ha coincidit el líder socialista, que s’ha compromès a posar-se en contacte amb l’ACA i, si s’escau, a fer interpel·lacions al Parlament de Catalunya.

A la reunió d’aquesta setmana, Ros i Lletjós han estat acompanyats del tresorer de l’ACATCOR, Josep Maria Parals; del secretari de l’associació, Miquel Àngel Prats, i dels membres de la Junta Directiva Joan Nadal, Josep Durany i Aleix Sunyer. Per la seva banda, el líder socialista ha participat en la trobada juntament amb el vicepresident de la Comissió d’Agricultura del Parlament, Joaquim Paladella, i de les diputades del PSC Sílvia Romero i Rosa Maria Ibarra. Al final de la reunió, els representants de l’ACATCOR i del PSC s’han compromès a tenir trobades periòdiques per poder abordar les preocupacions del sector del regadiu que depenguin del govern de l’Estat.