L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) alerta de la greu situació de sequera que viu el nostre país i avisa que si no plou en les pròximes setmanes o l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) autoritza els transvasaments que s’havien acordat amb les comunitats, els i les regants catalans tindran dificultats a l’hora de finalitzar la campanya i se’n poden veure afectats alguns cultius, especialment a les terres tarragonines.
Una de les situacions més greus és la que es dona a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, en què si no es transvasa més aigua de l’embassament de Siurana al de Riudecanyes, “s’haurà de suspendre el reg”, segons alerta el seu secretari, Miquel Àngel Prats. Actualment, l’embassament de Riudecanyes es troba al 35.60% de la seva capacitat, amb la particularitat que ja no abasteix el reg quan es troba per sota del 30%, mentre que el Siurana està al 10.16%.
Tarragona: Cal un transvasament d’urgència a Riudecanyes
“Si no es produeix un transvasament, a mitjans d’agost haurem de deixar de regar”, alerta el secretari de la Comunitat de Regants, qui precisa que aquest any l’ACA va notificar a l’entitat que es podrien transvasar 3,15 hm3 del Siurana a Riudecanyes, mentre que només se n’han transvasat 2,4. Prats detalla que aquesta situació tan greu no s’havia donat mai, i recorda que, si bé l’any 2018 hi va haver una dotació molt petita d’aigua, ja s’hi comptava des del principi, per la qual cosa tothom estava conscienciat.
D’aquesta manera, l’ACATCOR i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes fan una crida a l’ACA perquè transvasi, com a mínim, 0,6 hm3 del Siurana a Riudecanyes, per tal que la comunitat pugui arribar al final de la campanya. En aquest sentit, Prats alerta que “són les setmanes més problemàtiques pels cultius”, i molt especialment per l’olivera i l’avellaner.
Lleida: a l’espera de més pluges per acabar la campanya
El president de l’ACATCOR i del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, explica que la situació a les Terres de Lleida es veu agreujada per les altes temperatures d’aquestes setmanes, però confia que els aiguats d’aquests dies a la conca del Segre i les noves pluges que es puguin produir permetin acabar la campanya. Actualment, l’embassament de Rialb es troba al 14.60% de la seva capacitat, mentre que el d’Oliana està al 40.60%. Ros alerta, però, que fa 15 dies l’aportació del riu Segre als pantans era de 3m3 per segon, una situació que no havia passat des de feia 50 anys.
El Canal d’Urgell ja ha hagut de reduir la dotació d’aigua per al regadiu al canal principal, per garantir acabar la campanya en condicions, i el pròxim 10 d’agost se celebrarà una nova comissió d’aigua de l’entitat per debatre les mesures. Ros detalla que serà en funció de les pluges que es podrà garantir el final de la campanya dels fruiters, de les segones collites del blat de moro i de l’alfals, entre altres. De fet, a les Terres de Lleida, ja hi ha municipis que estan aplicant restriccions de reg, com és el cas d’Alcarràs, un municipi eminentment agrícola que ha hagut de reduir el consum d’aigua per al reg al mínim.
Barcelona: salvada la plantada de les carxoferes
A les comarques barcelonines, i molt especialment al Baix Llobregat, el mes d’agost és crucial per assegurar el cultiu de les carxoferes, que suposen prop del 80% de l’agricultura al territori. El president de la Comunitat de Regants del Marge Dreta del Llobregat, Joan Estruch, explica que l’ACA ha mantingut els cabals que havia acordat per l’agost, per la qual cosa no hi haurà problemes a l’hora de plantar les carxoferes, que és el principal cultiu que es produeix en aquestes terres, juntament amb la coliflor, i alguns fruiters i camps de blat de moro. Actualment, l’embassament de la Baells es troba al 37.96%, per la qual cosa no es preveuen dificultats per regar durant l’agost.
Al mes de setembre, explica Estruch, “és una època en què les nits s’allarguen, i si ara una regada dura 5 o 6 dies, llavors durarà 15 dies”. D’aquesta manera, confien en les pluges que es puguin produir i la baixada de les temperatures per garantir l’abastiment d’aigua.
Girona: inici de la collita dels fruiters i tot a punt per a la de l’arròs
El territori gironí ha iniciat aquests dies la collita de la poma, i en les pròximes setmanes també es començarà a collir l’arròs, que ja comença a espigar, per la qual cosa, el secretari de la Comunitat de Regants del Molí de Pals, Josep Maria Parals, confia poder acabar aquesta campanya de reg amb tranquil·litat. Actualment, els embassaments de Sau i Susqueda, que són els que abasteixen aquesta comunitat, es troben al 40.70% i al 47.15%, respectivament.
Parals detalla que l’ACA està respectant els cabals acordats amb la seva comunitat de regants i que duen a terme reunions quinzenals per abordar la situació. La campanya de reg a la zona del Baix Empordà ja va a la baixa, ja que el blat de moro ja està pràcticament fet i, ara arrenca la collita dels fruiters i la de l’arròs, tot i que Parals alerta que bona part dels cultius s’han avançat amb la calor d’aquest any.
Deixeu un comentari