L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) encara amb preocupació els mesos previs a la campanya de reg davant de la manca de pluges, que afecten tot el país, i de manera més pronunciada alguns territoris de Catalunya com és el cas de les terres gironines, en què ben aviat es comencen a plantar cultius com el blat de moro i l’arròs, i les reserves d’aigua són molt escasses, o les terres tarragonines, que temen la manca d’aigua a l’hora d’abastir l’avellaner. Per aquests motius, algunes comunitats de regants demanen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme competent en aquest àmbit, que avanci una previsió sobre la disponibilitat d’aigua que hi haurà a l’estiu, i detalli si els regants catalans patiran afectacions.

El president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, ha explicat que la situació és “preocupant” en algunes zones regables del país amb els nivells dels embassaments més baixos o amb la campanya del reg més pròxima. Ho ha dit coincidint amb l’estat de prealerta en què es manté l’ACA davant d’uns nivells d’aigua als embassaments inferiors al 60% de la seva capacitat. En aquest sentit, Ros ha detallat que la preocupació per la situació varia en les diferents conques catalanes, en la mesura que les necessitats d’aigua en el reg venen determinades pels tipus de cultius i els seus requeriments, per les característiques de cada zona i de cada sòl i també pels fenòmens meteorològics com el vent i les gelades, que obliguen a incrementar els consums d’aigua, especialment a la primavera.

Situació preocupant al territori de Girona
A les terres gironines, el secretari de la comunitat de regants de Pals i membre de la Junta Directiva de l’ACATCOR, Josep Maria Parals, ha detallat que ara per ara, hi ha 22 municipis que reben aigua del riu Muga i depenen de l’embassament de Boadella que estan afrontant molts problemes per l’escassetat d’aigua i es troben en una situació d’alerta, amb un nivell inferior al 40%. Per la seva banda, els pantans de Sau i Susqueda, que formen part de les conques internes i també abasteixen parcialment l’aigua de boca de l’Àrea Metropolitana, es troben en una situació de prealerta, malgrat que Parals avisa que “si no plou, les perspectives són dolentes”.

Per tots aquests motius, el secretari dels regants de Pals, ha explicat que hi ha la intenció de demanar a l’ACA una previsió sobre la disponibilitat d’aigua que hi haurà per als regants aquest estiu. “Volem saber si es podran mantenir els cabals o si s’hauran de reduir de cara a la temporada de reg”, demana Parals, qui detalla que “els i les regants han de començar a plantar el blat de moro i l’arròs, i només duran a terme la inversió si se’ls assegura que tindran aigua per abastir els cultius durant la temporada de reg”. Ho ha explicat després de mantenir una reunió amb les diferents comunitats del territori gironí, en què han coincidit a demanar “certeses” i han destacat que és important tenir-les abans del mes d’abril, ja que, en aquest moment, la inversió ja estarà feta. Parals alerta que hi ha cultius com és el cas de l’arròs que requereixen molta aigua, i si bé ja s’estan aplicant mesures per estalviar-ne, com és el cas de la sembra en sec, cal també garantir l’aigua per tirar adobs i herbicides al camp, entre altres coses.

El canal d’Urgell podrà iniciar la campanya i confia en les pluges primaverals
En el cas de la zona regable del canal d’Urgell, Amadeu Ros, que també n’és president, ha explicat que el Pantà de Rialp i el d’Oliana estan al voltant del 48% de la seva capacitat. D’aquesta manera, Ros considera que l’escassetat de pluges no tindrà afectacions a l’hora de començar la campanya de reg, malgrat que avisa que fa més de dos mesos que no plou de forma abundant al territori. Per aquest motiu, Ros confia que, entre les pluges típiques de la primera i el desgel, els pantans acabin de rebre l’aigua que necessiten.

Una situació crítica amb embassaments al 20% a les terres tarragonines
Al seu torn, el secretari i administrador de la comunitat de regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, qui també és membre de la Junta Directiva de l’ACATCOR, coincideix a detallar una situació d’escassetat d’aigua i alerta que l’embassament de Riudecanyes es troba al voltant del 20% de la seva capacitat, mentre que el de Siurana està al 30%. Aquests percentatges suposen una disponibilitat d’aigua dos terços inferior a la resta dels anys. Prats detalla que el principal cultiu que es pot veure ressentit per la manca d’aigua és el de l’avellana, i compara la situació amb la del 2018, en què es disposava del 37,5% de la capacitat. El president dels regants de Riudecanyes explica que un dels principals problemes de la zona és que l’abandonament dels terrenys agrícoles ha fet que la vegetació forestal cresqués de forma descontrolada, per la manca de manteniment, i això provoca que aquests arbustos densos, en alguns casos, retinguin l’aigua que hauria d’anar destinada als cultius.

Les terres barcelonines es mantenen atentes
Per la seva banda, el president de la comunitat de regants del canal de la Dreta del riu Llobregat i membre de la Junta Directiva de l’ACATCOR, Joan Estruch, explica que la situació es troba controlada a la seva conca, que de moment no es troba en situació de prealerta. Estruch ha explicat que el principal cultiu que preocupa per la manca d’aigua és el de la carxofera, i detalla que “podrem abastir-nos durant els mesos de febrer i de març”, tot i que alerta que “si a l’abril comença a fer vent, notarem l’escassetat d’aigua”. Per a Estruch, la situació es tornarà a controlar al mes de maig, en què la necessitat d’aigua baixa molt en la mesura que es dona per finalitzada la campanya de la carxofa. El president dels regants del canal de la Dreta del riu Llobregat ha detallat que estaran atents a les previsions que marqui l’ACA, tot i que ha alertat que “ens mana el temps”, en relació a la possibilitat que plogui en els pròxims mesos i es resolgui la situació de sequera.

Què és l’ACATOR
L’ACATCOR és una associació integrada per 76 comunitats de regants, més del 70% de les que actualment estan actives a Catalunya, amb prop de 200.000 hectàrees de regadiu. La seva funció és la d’aixoplugar les diferents comunitats per permetre’ls un estalvi en la seva gestió, suport en la defensa dels seus interessos, la millora en la transferència de coneixement i informació i, sobretot, la representativitat davant dels diferents organismes de l’Administració i de la societat. L’ACATCOR treballa amb cohesió i amb representació de les diferents problemàtiques territorials que existeixen, per tal de donar respostes úniques i amb més força de les que es podrien donar treballant de forma individualitzada.

 La 8a Assemblea de l'ACATCOR a la Trobada de Comunitats de Regant


La 8a Assemblea de l’ACATCOR a la Trobada de Comunitats de Regant