El president de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), Amadeu Ros, ha reivindicat aquest dijous a la Fira de Sant Miquel de Lleida el paper que juga la modernització del regadiu a l’hora de fer front al despoblament rural, i també en la lluita contra el canvi climàtic, a causa de l’estalvi i optimització de recursos que permet aquesta modernització.
Ros ho ha explicat en el marc de la jornada tècnica ‘El canvi climàtic, la biodiversitat i els regadius’, en la qual l’ACATCOR ha participat en una taula rodona, com a representant de les comunitats de regants de Catalunya. La jornada s’ha celebrat aquest dijous al matí, coincidint amb la inauguració de la Fira de Sant Miquel, que torna del 30 de setembre al 3 d’octubre, després d’un any d’aturada a causa de la pandèmia.
El president de l’ACATCOR ha detallat que “no hi ha res més important pel canvi climàtic que la modernització dels regadius, que també permet que la gent s’assenti al territori”. Ros ha posat com a exemple diversos estudis que demostren que hi ha una relació directa entre la instal·lació del reg a un municipi i l’augment del seu nombre d’habitants.
Durant la seva intervenció, Ros ha explicat que Catalunya és productora d’un 40% dels productes alimentaris que consumeix i ha apuntat a la modernització del reg per tal d’assolir el 60% restant, sigui amb la creació de noves indústries o amb l’elaboració de productes de més alt valor adquisitiu, com els sucs de tomàquet o la coliflor, ha dit. En aquest sentit, Ros ha assegurat que ja s’està treballant per tal que les indústries agroalimentàries del territori apostin per aquests productes, una vegada s’engegui aquesta modernització.
Igualment, el president de l’ACATCOR ha agraït la invitació a la Fira Agrària de Sant Miquel i ha refermat la voluntat de l’associació de defensar interessos i necessitats de les comunitats associades davant de les institucions i la societat.
Una jornada sobre regadiu i canvi climàtic amb 7 professionals del sector
La jornada, organitzada per l’Oficina del Regant, també ha comptat amb la presència del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Oriol Anson, que n’ha fet la presentació; de Gabriel Borràs, de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que ha explicat com està previst que afecti la llei del canvi climàtic en les zones de regadiu; de Martí Boada, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el subdirector general d’Infraestructures Rurals, Antoni Enjuanes, que han abordat quina afectació a la biodiversitat, i quina política ambiental existeix en l’execució i modernització dels regadius. Posteriorment, s’han presentat exemples de mesures correctores i compensatòries ambientals associades a regadius en execució o en modernització, a càrrec de Teresa Fainé, d’Infraestructures.cat, i de Carme Bernat, representant d’Aigües del Segarra Garrigues. Al final de la jornada, s’ha dut a terme la taula rodona en què ha participat el president de l’ACATCOR.
Què és l’ACATOR
L’ACATCOR és una associació integrada per 76 comunitats de regants, més del 70% de les que actualment estan actives a Catalunya, amb prop de 190.000 hectàrees de regadiu. La seva funció és la d’aixoplugar les diferents comunitats per permetre’ls un estalvi en la seva gestió, suport en la defensa dels seus interessos, la millora en la transferència de coneixement i informació i, sobretot, la representativitat davant dels diferents organismes de l’Administració i de la societat. L’ACATCOR treballa amb cohesió i amb representació de les diferents problemàtiques territorials que existeixen, per tal de donar respostes úniques i amb més força de les que es podrien donar treballant de forma individualitzada.
Deixeu un comentari