COMITÈ ASSESSOR
L’ACATCOR disposa d’un comitè assessor format per persones expertes en diferents àmbits relacionats amb l’aigua i el regadiu que assessoren la Junta Directiva de l’entitat a l’hora de prendre decisions i emprendre iniciatives. En concret, el comitè assessor de l’ACATCOR està format per les següents personalitats
ANTONIO EZQUERRA
Professor titular de Dret Administratiu a la Universitat de Lleida (acreditat a Catedràtic), professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Professor col·laborador a la Universidad Internacional de La Rioja (UNIR).
És autor de tres monografies, director deu llibres col·lectius, i més d’un centenar de capítols de llibres i articles en revistes especialitzades de primer nivell.
Entre les línies d’investigació destaca el dret d’aigües i dels serveis hidràulics. En aquest àmbit és autor, entre altres, de les monografies, La desaparición de poblaciones afectadas por grandes embalses (2002), y El régimen jurídico de las obras hidráulicas (2007), així com de nombrosos articles sobre el règim jurídic de les comunitats de regants i el servei municipal d’abastament i sanejament d’aigua.
CARLES GABERNET
Cap de la Gerència de Gestió Territorial de l’empresa pública Infraestructures.cat.
ESTUDIS: Llicenciat en Dret (Universitat de Barcelona).
Programa de Desenvolupament Directiu (PDD). IESE – Universitat de Navarra
Programa de Direcció General (PDG). ESADE Bussines School.
Mestratge en Gestió d’Empreses Cooperatives i Societats Laborals. ETSEA. Universitat de Lleida.
Curs d’especialització en cadastre de rústica i recursos agraris. UPC.
ACTIVITAT PROFESSIONAL: He desenvolupat les meves tasques professionals preferentment en els àmbits jurídic i de gestió al llarg de més de 30 anys, centrat en l’impuls de procediments i projectes, especialment dedicat a l’assessorament en matèria de dret d’aigües, de projectes i obres hidràuliques, de xarxa de fibra òptica i desenvolupament rural amb especial menció dels procediments de concentració parcel·lària i expropiacions. Assessor jurídic de l’Oficina del Regant del DACC, a través de la qual vaig participar en la constitució i posterior assessorament a l’ACATCOR.
EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL: Infraestructures.cat (actualitat) Cap de la Gerència de Gestió Territorial. REGSA (actualment Infraestructures.cat) Cap de la Unitat Jurídica.
ALTRES DADES: Advocat col·legiat.
CARME LLASAT
Catedràtica de Física de l’Atmosfera del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB). La seva investigació es centra en la millora del coneixement, prevenció i mitigació dels riscos d’origen meteorològic en un context de canvi climàtic i ambiental, des d’una perspectiva holística i en un marc de col·laboració multidisciplinària i el recolzament del seu equip GAMA.
Va ser responsable científica de la instal·lació de la Xarxa Agroclimàtica de Catalunya i actualment forma part del comitè directiu del Mediterranean Expert group on Environmental and Climate Change amb el que va rebre el 2020 North-South Prize of the Council of Europe.
La seva activitat de recerca, conscienciació i divulgació envers aquesta problemàtica, així com la tasca de transferència i assessorament, li van portar a rebre en l’any 2019 la Distinció del Claustre de Doctors i del Consell Social de la UB a les activitats excel·lents de divulgació científica i humanística, i en el 2022, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
FRANCESC CAMPS
Francesc Camps Sagué. Investigador – especialista de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Programa de Conreus Extensius Sostenibles. Durant més de 35 anys ha desenvolupat la seva activitat a l’Estació Experimental Agrícola Mas Badia, i des del 2015, també, és secretari de la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter.
Ha centrat la seva activitat en l’avaluació de les necessitats hídriques de diferents conreus herbacis i llenyosos, la gestió del reg a nivell de parcel·la agrícola, la utilització de sensors en la programació de regs, el suport a les comunitats de regants i la gestió territorial de l’aigua agrícola.
Ha participat en nombrosos projectes de recerca en aquests àmbits, té un elevat nombre de publicacions en revistes científiques i de divulgació, una àmplia experiència en l’organització d’activitats de transferència (jornades, cursos, etc.) i també en la realització d’experimentació contractada amb empreses del sector.
FRANCESC REGUANT
Economista, MBA en Alta Funció Directiva. President de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes. Ha estat Director d’Administració, Sistemes d’Informació i de Qualitat de l’IRTA on va dissenyar i dirigir el Sistema Integrat de Gestió de l’IRTA que va mereixer el premi ACCID 2003.
Posteriorment va ser Director d’Estudis i Prospectiva del mateix institut. Més endavant va assumir la posició de Subdirector General, cap del Gabinet Tècnic del DARP. Ha estat guardonat amb el I Premi FIRESME de recerca agrícola.
Ha dirigit, entre altres, l’estudi d’impacte socio-econòmic del Segarra Garrigues i és autor o coautor de diversos llibres, entre ells “Gestión integrada”, “Entendre l’agricultura” i “El Sistema Alimentario”. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (UPF, FCAC, EMI…) i és habitual col·laborador en múltiples revistes tècniques i de divulgació.
IGNASI SERVIÀ
Enginyer Agrònom i Màster en Gestió del Medi Ambient per la Universitat de Lleida. MBA per la Universitat de Barcelona. Secretari de la Comissió de l‟Aigua del COEAC i membre del Observatori Intercol·legial de l’aigua de Catalunya.
Autor de significatius projectes de Regadiu i Desenvolupament Rural (Projecte del Regadiu Segarra-Garrigues, Pla director de Modernització del Canal d’Urgell, Pla de Regadius 2008-2020 i diferents procediments de Concentració Parcel·laria).
Actualment freelance, col·laborant amb empreses relacionades amb el sector dels regadius (iagua, Hidroconta i NTT DATA) i compartint continguts a les xarxes sobre regadius i transformació digital. El seu blog iagua acumula més de 400 posts, i més de 200.000 visualitzacions.
JOAN GIRONA
Investigador Científic treballant a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Generalitat de Catalunya) des de 1982. Interessat en relacions planta-aigua, en la determinació dels requeriments hídrics dels cultius, en la determinació i caracterització de la sensibilitat estacional dels cultius al dèficit hídric, i en com aplicar reduïts volums d’aigua i optimitzar el rendiment productiu dels cultius.
Autor de 88 articles SCI, de més de 150 articles tècnics i de divulgació científica, i més de 20 capítols de llibre. He impartit més de 320 conferències i més de 210 cursos de formació en temes relacionats amb el reg, així com més de 450 conferències divulgatives. He participat en 52 projectes de recerca i 55 contractes amb el sector privat. Director de 11 Tesis Doctorals, i més de 60 Tesis de Màster.
Co-coordinador des de 1994 del grup de treball IRTA-UCDavis en el reg eficient de les especies llenyoses. Membre del comitè de gestió de REGMED (2008-2010). Organitzador de Congressos Científics como el VIII International Symposim of Peach (2009)(ISHS) ó el VIII International Symposium of Irrigation of Horticultural Crops (2105)(ISHS). Director del International Course of Irrigation (UCDavis-IRTA, 2016). Director del Curs Internacional de Riego en Almendro (UCDavis-IRTA, 2019).
SANTIAGO PLANAS
Dr. Enginyer Agrònom per la Universitat Politècnica de Catalunya.
Ha estat Director del Centre de Mecanització Agrària, Cap del Servei de Transferència de Tecnologia i Subdirector general d’Innovació Rural al Departament d’Agricultura i Director científic del Parc Científic Agroalimentari de Lleida.
Actualment és investigador del Centre de Recerca Agrotecnio de la Universitat de Lleida i consultor sènior en Agricultura de Precisió, Regadiu i Protecció de Cultius. Expert nominat en normalització internacional (ISO).
Membre del Consell Assessor de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR).
És autor de nombroses publicacions científiques, tècniques i divulgatives.
MERCÈ SOLER
Enginyera Agrònoma per la Universitat de Lleida, aprofundint coneixements en Nutrició i Fertilització de Sòls i en Gestió Estratègica de l’Empresa Agroalimentària, ambdós postgraus a la UdL.
Actualment, centro l‘activitat professional en la coordinació de l’Oficina del Regant a EA-Tàrrega, oferint suport a l’assessorament, formació i transferència tecnològica en reg. Prèviament, vaig ocupar el rol de Gerent de cooperativa a la zona de Lleida i vaig exercir de Tècnica ADV al Pla d’Urgell, experiències que m’ha proporcionat una amplia visió i comprensió d’aspectes de la realitat de l’empresa agrària de Catalunya.
Quant a l’activitat internacional, cal destacar l’execució de projectes de recerca al Department of LAWR de la Univ. of Califòrnia, USA, seguint estratègies de reg deficitari controlat.
Sempre he dirigit la meva carrera cap al sector agrari, intentant deixar una empremta en la millora de pràctiques agrícoles.
JOSEP MARIA FRANQUET BERNIS
(Tortosa, 1950). Enginyer Agrònom (MSc), Enginyer Tècnic en Explotacions Agropecuàries. Dr. en Ciències Econòmiques i Dr. en Arquitectura. Professor-tutor de la UNED. Professor Associat de la Universitat Internacional de Catalunya en l’àrea d’Hidràulica, Regs i Projectes. Avaluat com Professor Contractat Doctor (Agregat). Ha estat assessor del Parlament de Catalunya per a temes hidrològics (1991) i d’organització territorial (2000). Ha estat Director del Centre Associat de Tortosa-UNED (2013-2020) i director del Campus Nord-est de la UNED (Catalunya, Andorra i Balears). És autor de més de 50 llibres o monografies en matèria d’agricultura, construcció, hidràulica, planificació territorial, climatologia, piscicultura, topografia, matemàtiques i economia, entre d’altres, així com de nombrosos articles i notes tècniques.
JOAN GAYA
Joan Gaya és enginyer industrial des de 1970. Ha estat funcionari de la Generalitat on ha treballat en salut pública, professor de la Universitat de Girona, regidor de serveis públics de l’Ajuntament de Girona, assessor de la Federació de Municipis de Catalunya en matèria d’aigua i residus, i gerent del CONGIAC. Ha estat membre dels consells de Direcció de la Junta de Sanejament i la Junta de Residus, i del Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua des de la seva creació fins al 2005.
Exerceix com a enginyer consultor en matèria de serveis públics locals i medi ambient. Ha estat assessor de molts ajuntaments en relació a la gestió de l’abastament d’aigua.
És autor dels llibres ‘Barcelona i l’Aigua, El Ter: dits i fets del transvasament’, i ‘L’aigua a Terrassa: motiu i motor’.