L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i 35 entitats socials, agràries, ecologistes i municipalistes més ja s’han sumat al manifest ‘Energies renovables sí, producció alimentària també’, una iniciativa per denunciar que un nou decret llei amplia la possibilitat de presentar projectes de parcs de plaques fotovoltaiques en terrenys fèrtils agraris, fins i tot de regadiu.
L’ACATCOR i la resta d’organitzacions signants han elaborat un nou comunicat conjunt, en què es donen a conèixer les noves adhesions al manifest i les diferents entitats que el subscriuen. En el comunicat, totes elles es manifesten a favor de la transició energètica i demanen accelerar el desplegament de noves energies, a la vegada que assenyalen que aquesta transició no pot posar en perill la ja debilitada autonomia alimentaria de Catalunya, amb la instal·lació de plaques solars en terrenys fèrtils, fins i tot i de regadiu. Tal com diu el manifest, “es vol resoldre amb urgència l’error de la manca de previsió, planificació i capacitat resolutiva dels poders públics pel que fa a les energies renovables, amb un nou error que, de continuar executant-se, acabarà augmentant la dependència alimentària del nostre país”.
Per aquest motiu, el comunicat alerta que la pèrdua de sòl agrari comporta la pèrdua d’un actiu estratègic crític i la destrucció d’un recurs insubstituïble. Així mateix, les diferents entitats assenyalen que aquesta pèrdua de terreny agrari també “implica el malbaratament d’unes infraestructures estratègiques i malmetre els recursos humans, tècnics i econòmics posats en valor per donar resposta a una de les necessitats més essencials de la població: els aliments”.
Reunions a la vista per abordar el tema amb les institucions
Les entitats signants també anuncien que, arran de l’allau de peticions per construir grans instal·lacions fotovoltaiques al nostre país, s’han programat un seguit de reunions amb els responsables públics per debatre el tema a fons i garantir un correcte desplegament de les renovables a Catalunya.
Múltiples alternatives a la mesura
El text recorda que existeixen moltes alternatives per situar les plantes fotovoltaiques sense condicionar el futur del regadiu i, en aquest sentit, recorden que els terrats dels habitatges, de les naus industrials i els espais de polígons industrials són unes bones alternatives per situar les renovables. Així mateix, les entitats aposten per les infraestructures viàries, les terres ermes, els canals de regadiu, els estanys de regadiu o els embassaments, així com els nous espais forestals provinents de l’abandonament agrícola o que actuen com a tallafocs als boscos.
El regadiu, una eina contra el canvi climàtic
L’ACATCOR i les diferents entitats que subscriuen el manifest fan una defensa aferrissada del regadiu, i alerten que les pèrdues de terreny agrari són molt més greus quan es tracta de zones de regadius reals o potencials “perquè el regadiu és una eina contra el canvi climàtic”. En aquest sentit, el text ecorda que el reg “multiplica la producció i, conseqüentment, evita desforestació en reduir les necessitats de superfície de conreu”, a la vegada que “potencia l’agricultura de proximitat i redueix importacions”, amb la qual cosa s’eviten les emissions derivades del transport.
El text també recorda que la modernització del regadiu és una manera de lluitar contra el canvi climàtic i, en aquest sentit, les entitats signants expliquen al comunicat que el fet d’utilitzar el reg de manera eficient facilita la reducció en l’ús de fertilitzants i fitosanitaris, amb la qual cosa s’eviten les contaminacions i es multiplica la vida animal. D’aquesta manera, les entitats signants defensen que el regadiu mitiga riscos climàtics extrems, cada cop més freqüents i que té un paper cabdal en l’estabilitat i progrés de la població rural. “Les comarques de Lleida que van ser regades els darrers cent cinquanta anys mai van perdre població, van mantenir un creixement quasi equiparable a la mitjana catalana. Per contra, les comarques que no van regar, van perdre molta població”, exemplifica el text.
EL COMUNICAT CONJUNT DE LES DIFERENTS ENTITATS
Deixeu un comentari