L’ACATCOR, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, ha tornat a posar de manifest la necessitat d’apostar per les energies renovables però reclama que els parcs solars i fotovoltaics se situïn fora de les zones de regadiu. El president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, explica que ara per ara hi ha moltes comunitats de regants que estan preocupades perquè “veuen en la proliferació de projectes de parcs fotovoltaics una greu amenaça de reducció futura de les seves zones regables”, i reivindica les negatives conseqüències que pot portar aquesta tendència en l’àmbit econòmic i social.
Ros avisa que aquest context pot suposar “un perill per a la viabilitat de moltes explotacions, que ja estan molt debilitades pels elevats preus de l’energia”. En aquest sentit, Ros considera “vital” la consolidació de les zones regables i el seu funcionament a ple rendiment productiu, “que ha de permetre, a través del repartiment solidari dels costos d’explotació, assolir una viabilitat sostenible en el temps”, explica el president de l’associació que agrupa i representa la majoria de les comunitats de regants catalanes.
Per a l’entitat, les fotovoltaiques són totalment compatibles amb l’agricultura, en la mesura que existeixen secans marginals, erms, matollars, teulades i instal·lacions de sobres, però recorden que “l’agricultura productiva no es pot fer en aquests secans”. “Destruir un recurs essencial i molt escàs a Catalunya com és el sòl agrícola per potenciar un altre recurs seria, en la nostra opinió, una barbaritat estratègica”, avisa el president de l’ACATCOR. Per això, considera que “cal optar per models que prioritzin l’autoconsum en xarxa o que tinguin ubicacions compatibles amb l’agricultura”.
Els regants, a favor de les renovables per fer front a l’emergència climàtica
L’Associació Catalana de Comunitats de Regants, remarca el seu president, Amadeu Ros, està “completament a favor de les energies renovables”, conscient que la solució per fer front a l’emergència climàtica, en el present més immediat passa necessàriament per l’ús d’aquest tipus d’energia. No obstant això, l’associació dona suport a la seva ubicació en zones que no siguin regables. “L’impuls de les renovables sorgeix com a competidor en l’ús del sòl agrari”, alerta Ros. Igualment, el president de l’ACATCOR avisa que, “si aquestes instal·lacions no s’ubiquen bé, perdrem l’energia que generem en el transport de les importacions d’aliments que haurem de realitzar i a causa de la desforestació que en algun lloc hi haurà d’haver per proveir aquests aliments que haurem deixat de produir”, detalla Amadeu Ros.
El president de l’ACATCOR també recorda que la llei estableix que en la instal·lació de les renovables, no es poden afectar els projectes d’implantació de nous regs o de transformació dels existents, a la vegada que hi ha l’obligació de no afectar significativament els sòls de valor agrològic alt o d’interès agrari elevat. Per tant, reivindica l’obligació legal que la instal·lació de les fotovoltaiques sigui el menys perjudicial possible per a les comunitats de regants i el regadiu.
El regadiu es reivindica com una eina conta el despoblament
El president de l’ACATCOR ha explicat que el regadiu és una eina indispensable per fer front al despoblament que algunes zones del país pateixen des de fa anys, i esdevé “l’única alternativa per fixar la població al territori, generar riquesa i mantenir un desenvolupament sostenible que permeti el reequilibri territorial”, detalla.
Què és l’ACATOR
L’ACATCOR és una associació integrada per 76 comunitats de regants, més del 70% de les que actualment estan actives a Catalunya, amb prop de 200.000 hectàrees de regadiu. La seva funció és la d’aixoplugar les diferents comunitats per permetre’ls un estalvi en la seva gestió, suport en la defensa dels seus interessos, la millora en la transferència de coneixement i informació i, sobretot, la representativitat davant dels diferents organismes de l’Administració i de la societat. L’ACATCOR treballa amb cohesió i amb representació de les diferents problemàtiques territorials que existeixen, per tal de donar respostes úniques i amb més força de les que es podrien donar treballant de forma individualitzada.
Deixeu un comentari